Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Az egészségünk a tét – Ne égessünk hulladékot!

2021. január 27., 17:59

Már több mint egy évtizede tilos és bírságolható a háztartási és építési szemét elégetése, a statisztikák mégis azt mutatják, hogy a lakossági illegális hulladékégetés nagy arányban hozzájárul a levegő szennyezettségéhez. Fontos tudni, mit szabad elégetni, és mit nem, illetve azt is, milyen következménye lehet a szemétégetésnek.

Magyarországon bármilyen, hulladéknak minősülő anyag háztartási égetése tilos, az otthon keletkező papírhulladék és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék elégetése kivételével. Ez azt jelenti, hogy olyan tárgyak elégetése is tilos, amelyekről elsőre talán azt gondolhatnánk, nem károsítják a környezetet, a levegő minőségét.

Egy, a közelmúltban elvégzett kutatás rámutatott, hogy milyen mértékű károsanyag-kibocsátással jár a magyar háztartásokra jellemző hulladékfélék elégetése egy tipikus öntöttvas kályhában. Arra az eredményre jutottak, hogy a hulladékok égetésével a tűzifához képest sokkal több, akár ezerszer mérgezőbb légszennyező anyag jut a levegőbe.

A kutatásból kiderül, hogy például a vegyes papír eltüzelésével 35-ször több káros anyag jut a levegőbe, a régi és az új személygépkocsi-abroncsok mérgező hatása 430-szoros, a  joghurtos- és pudingospoharak és hungarocell darabok elégetése pedig már 2300-szor mérgezőbb, mint a tűzifáé.

A részleteket tartalmazó  cikk itt olvasható: https://levegomunkacsoport.blog.hu/…/egy_uj_kutatas…

A hulladékégetés jogsértő tevékenység is, 300 000 forintig terjedő bírsággal sújtható.

Mit tehetünk, ha illegális szemétégetést tapasztalunk? A szakemberek azt javasolják, elsősorban kéréssel, informálással próbáljuk meg tisztázni a helyzetet, mert tapasztalat, hogy a szemétégetés sok esetben tudatlanságból ered. Komolyabb esetben bejelentést lehet tenni  az illetékes Kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában, ahol panaszát a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják.

Az illegális szemétégetés ellen a Levegő Munkacsoport Budapest Főváros Önkormányzatával és az FKF Nonprofit Zrt.-vel közös kampányt hirdetett.

Forrás:Levegő Munkacsoport, Agrárminisztérium