Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Az erősek között is a legerősebb

2016. július 21., 12:18

A 2008-ban alapított Óbuda Sportolója-díj idei férfi díjazottja Jobbágy László erőemelő. Az eddigi legidősebb győztes 68 éves kora ellenére kirobbanó erőben van. Interjú.

Az eddigi legidősebb győztes 68 éves kora ellenére kirobbanó erőben van. Korosztályában sorozatban emel a világcsúcsnál is nagyobb súlyokat, így elmondható, hogy az erősek között is a legerősebb. Hosszú versenyzői pályafutása alatt rendszerint győzött, érmes helyezésnél alább sosem adta.

jobbágy lászlóFoci, vagy szakma

Jobbágy László gyermekkorának nagy részét intézetekben töltötte, ahol szerencsére nem érezte a szülői háttér hiányát, mert mindig jó társaság vette körül. Az általános iskola elvégzése után a Vasas kölyök csapatában kezdett futballozni, de szépen induló pályája hamar megszakadt, mert az edzések és az iskolai elfoglaltsága ütközött egymással. Oktatója válasz elé állította, vagy szakmát tanul, amiből megélhet, vagy a sportolást választja. Mivel a tanulás mellett döntött, elhagyta a zöld gyepet. A Ganz Mávag-ban ökölvívással próbálkozott, amit katona évei alatt is folytatott. A seregben kapott kedvet az erősítéshez. Megcsodálta és meg is irigyelte egyik társának kidolgozott izmait, aki azért végzett rendszeres súlyzós edzéseket, hogy balett közben jobban mutasson a színpadon.

Hokedli és vasalódeszka

Leszerelése után nagy ambícióval folytatta az erősítést. Óbudai lakásuk konyhájában két hokedlin és az arra helyezett vasalódeszkán kezdték el néhány barátjával a fekvenyomó gyakorlatokat. Később leszorultak a pincébe és a tároló helyiségekbe, ahol nyugati újságokból ollózott képek alapján készítettek csigás erőfejlesztő gépeket. 1972-ben szanálás után Újpalotára költöztek, itt szintén az alagsorban találtak edzés lehetőséget. Lelkes barátaival sportegyesületet alapítottak, részt vettek kisebb versenyeken, ahol sikeresen szerepelt a csapat. Az egyre erősebbé váló sportoló tíz év múlva visszaköltözött Óbudára. Néhány év a megfelelő edzőterem keresésével telt el, majd Békásmegyeren talált otthonra, ott építette tovább versenyzői pályáját.

Aranyérmek futószalagon

A Gruber’s Gym már országosan ismert klub volt sok „aranykovács” alkotott igen sikeres csapatot. 2013-ban mégis úgy döntött, a saját útját szeretné járni, néhány társával új helyen folytatta a felkészülést és megalapították az Óbudai Erőemelők Sportegyesületét. Jobbágy László  utólag bosszankodik, hogy nem jegyezte fel pályafutásának minden eredményét, így csak a legjelentősebb sikereket tudta felsorolni. A hazai és különböző világszervezetek  versenyein korosztályában és súlycsoportjában futószalagon nyerte az aranyérmeket, nehéz összeszámolni az ob-, Eb- és vb szereplések első helyezéseit. De nem csak győzött, hatalmas erejét a sorozatban „elkövetett” világcsúcsjavítások is mutatják.

Példakép

Jobbágy László igazán rászolgált a kitüntetésre. Minden korosztály számára példakép lehet, hiszen pályafutása alázatról, kitartásról, akaratról és a sport iránti fanatizmusról árulkodik. Nem csak versenyző, több világszervezetnél nemzetközi bíró, akire felnéznek társai, hiszen gazdag sportolói- és élettapasztalata birtokában mindig kimutatja segítőkészségét. Hatvannyolc évesen, ereje teljében hallani sem akar a sportolás befejezéséről. Azt vallja, amíg örömöt jelent számára a nehéz vasakkal való viaskodás, készül a versenyekre és segíti társait a minél jobb eredmények elérésében. Mert neki ez az élete.

Lovas Albert