Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Az Óbudai Danubia Zenekar tavaszi hangversenyei

2016. február 21., 07:45

Az Óbudai Danubia Zenekar „Hősök vagyunk” címmel indítja el új tematikus bérletsorozatát februártól a Zeneakadémián.

Ács Péter ügyvezető-igazgató a Óbudai Danubia Zenekar sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a zenekar sikeresen zárta a tavalyi évet, több mint 90 fellépésük volt. Kiemelte azt is, hogy az idén jelentősen növekedett a zenekar önkormányzati és állami támogatása, továbbá folytatják a volt Flórián moziban kialakított próbatermük – többek között az akusztikát és a fűtésrendszert érintő – fejlesztését. Idén Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatása több mint a duplájára emelkedett, elérte az 50 millió forintot. Emellett a próbaterem fejlesztésére további (2015-re és 2016-ra is 30-30 millió forint) anyagi segítséget kaptak. Az állami támogatás másfélszeresére nőtt: 2016-ban 60 millió forint támogatásban részesül a zenekar.

Az előző évek kezdeményezését folytatva idén Schumannról szóló zeneszerző-portré sorozattal is szeretné a Danubia Zenekar becsalogatni a művek háttere iránt érdeklődő közönséget a Budapest Music Centerben (BMC).

„Hősök vagyunk” címmel négy koncertből álló hangversenysorozatot ad az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián tavasszal. Hámori Máté karmester, művészeti vezető elmondta, az új sorozat a tavaly őszi, „Gyermekek vagyunk” elnevezésűfolytatásának tekinthető. Az Óbudai Danubia Zenekar ebben a szezonban is az új közönség-„rétegek” bevonásának céljával indította útnak koncertsorozatait: a BMC-ben tartandó háromrészes zeneszerző-portrék a fiatal felnőtteknek is újdonságot jelenthetnek, míg a Zeneakadémiai sorozat elsősorban a zenekar törzsközönségére fókuszál, szem előtt tartva az újdonságok beemelését a repertoárba. – Legfőbb célunknak 2013 óta ugyanakkor a legfiatalabbak megszólítását tartjuk, ennek szellemében gyarapítottuk ifjúsági sorozataink számát, és idén szeretnénk még több budapesti diákhoz eljuttatni a legkiválóbb zenét, a legmagasabb színvonalon – hangsúlyozta a zenekar művészeti vezetője.

Hangversenyek a Zeneakadémián

Folytatódik tehát a négy koncertből álló sorozat a Zeneakadémián, melynek a „Hősök vagyunk” szlogent választották. Koncertjeik célja, hogy olyan műveket vigyenek színpadra, melyek híres irodalmi vagy történelmi figurák hősies cselekedeteit zenésítik meg, olyan hívószavak mentén, mint a Szeretünk, Küzdünk, Teremtünk és Remélünk. A koncerteket minden esetben beavató előadás előzi meg, melyet a zenekar másfél éve minden zeneakadémiai koncert előtt megtart. Ez a program ingyenesen látogatható. A bevezető előadásokat Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tartja, számos zenei csemegével fűszerezve. (A Szeretünk mottójú nyitókoncertet február 9-én tartották.) A Küzdünk című, március 1-jei koncerten Liszt Ferenc Prométheusza, Leos Janácek Taras Bulbája és Csajkovszkij Manfréd szimfóniája hangzik el a Magyarországon most debütáló fiatal orosz karmestertehetség, Sztanyiszlav Kocsanovszkij vezényletével. A következő, április 5-ei, Teremtünk mottójú hangversenyen Brahms I. szimfóniája előtt Bartók II. hegedűversenyét hallhatja a közönség. Vezényel: Medveczky Ádám. A Remélünk címet viselő május 3-ai zárókoncert Richard Strauss Metamorphosen című művével indul, és elhangzik Mozart Requiem-je is. Vezényel: Hámori Máté.

BMC-koncertek

Az év első felében Schumann-nal folytatódik a zenekar komponista-portrékat bemutató sorozata a Budapest Music Centerben (BMC). A sorozat állandó házigazdája, Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus elmondta: a bensőséges hangulatú alkalmakon időutazást hajtanak végre, megpróbálnak belehelyezkedni abba a közegbe, amelyben az adott zeneszerző élt. Hámori Máté elmondta: a február és május között tartandó háromrészes sorozat újdonsága, hogy Schumann művei mellett mindig egy-egy kortárs alkotás zeneszerző darabja is elhangzik, amely a komponistához kapcsolódik. Kitért arra is, hogy folytatódnak és bővülnek ifjúsági programjaik, szerinte ez a zenekar legfontosabb tevékenysége. Már eddig több tízezer gyerekhez jutottak el, és nagyon pozitívak a visszajelzések.

Sz. Cs.