Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Az önkormányzat fenntartja a változtatási tilalmat a Római-partra

2018. május 24., 16:49

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2018.05.24-én tartott képviselő-testületi ülésén az új kerületi építési szabályzat (KÉSZ) tervezése kapcsán szavazásra bocsájtotta Bús Balázs polgármester előterjesztését, amelyben a már korábban a Római-partra kiadott változtatási tilalom meghosszabbítását javasolja. Az ellenzék egy része azonban ezt nem szavazta meg.

Végéhez közeledik az új kerületi építési szabályzat (KÉSZ) tervezése és az ezt kísérő egyeztetési folyamat. Ennek megfelelően a KÉSZ elfogadásáról a képviselő-testület júniusban fog dönteni. Az új szabályzat területi hatálya azonban nem terjed ki a Kerülethatár – Árpád fejedelem útja – Goldberger Leó utca – Lajos utca – Szentlélek tér – Naszád utca – Laktanya utca – gróf Eszterházy János rakpart – Gázgyár utca – Nánási út – Királyok útja – Hadrianus utca – Madzsar József utca – Pusztadombi utca – 65605/1 hrsz. alatti ingatlan – 65617 hrsz. alatti ingatlan – Ország út – Kerülethatár által határolt területére.

Mint ismeretes, a Római-part ellentmondásos helyzete miatt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata még 2016 októberében változtatási tilalmat rendelt el a Római part (23789) hrsz.-ú közterület – Nánási út – Királyok útja – Pünkösdfürdő u. – Duna folyam által határolt területre. (A változtatási tilalmat a helyi építési szabályzat készítésének időszakára, annak hatályba lépéséig rendelheti el az önkormányzat, de legfeljebb három évre. Tehát a KÉSZ elfogadásával a változtatási tilalom megszűnik.)

A testület így most arról is döntött, hogy a KÉSZ módosítás megindításával együtt újból változtatási tilalmat fog elrendelni a Római-partra, pontosan a Római-part (23789) hrsz.-ú közterület – Nánási út – Királyok útja – Pünkösdfürdő u. – Duna folyam által határolt területére.

A FIDESZ-KDNP, a Jobbik, a PM és az LMP támogatta a polgármester javaslatát, míg az MSZP és az Együtt képviselői tartózkodtak a változtatási tilalom meghosszabbításának a szavazásakor.

A tilalom a KÉSZ módosításának megindításával rendelhető el újra.