Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Az összefogás eredménye: megszépült a Római-part

2019. március 25., 16:57

Az önkormányzat és civil szervezetek példamutató összefogásának eredményeként több, mint 200-an tisztították meg a Duna-parti sétányt a szeméttől és a lehullott falevelektől. A rendbe tett partszakaszra ezt követően 50 új fát telepítettek az önkéntesek.

A Mi Rómaink – Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért civil szervezet kezdeményezésére több száz lelkes önkéntes kezdte meg a parti sáv kitakarítását és a lehullott avar összegyűjtését a Római-parton. Az első alkalommal megrendezésre került takarítóakcióban a Csónakház Mulató és a Külker Evezős Klub között fekvő partszakaszt tisztították meg a jelentkezők az Egyesület által biztosított gereblyékkel, zsákokkal és takarófóliákkal. Az akció nemcsak a magas részvételi arány miatt mondható sikeresnek, hanem az összegyűjtött szemét és lombhulladék mennyisége miatt is. Az előre megrendelt 1 avar – és egy szemétszállító gépjármű helyett 3 darabot kellett üzembe állítani, akik szombat este egészen este 8 óráig hordták a közösség által összegyűjtött avart és szemetet.

Az önkormányzat – legutóbbi testületi ülésen hozott döntésének értelmében – együttműködik és lehetőség szerint támogat minden olyan civil csoportosulást, amelynek elkötelezett szándéka a Római-part közösségépítő szerepének felvirágoztatása. A civilekkel való együttműködésnek köszönhetően idén nem ez volt az első változás a Duna-parton. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság által kezelt területen a föveny és a sétány közti sávon először az invazív növényfajokat távolították el, majd a megmaradt fákat, cserjéket, bokrokat metszették meg és szükség esetén megritkították azokat. Második lépésként az erodálódott partvédművekből származó törmelék, és az igen nagy mennyiségű illegálisan odahordott építési törmelék elszállítását vállalta az önkormányzat, melynek eredményeként tágasabb, világosabb terület várja ezentúl a pihenni vágyókat. Az egyesület gondozásában mindezen felül 25 pad újult meg a sétányon és 5 darab új pad telepítését is elvégezték.

A part természetes és sokak által kedvelt arculatának megőrzése érdekében az eltávolított növényzet helyére a továbbiakban közel 500 darab új, őshonos fa és cserje telepítésére is sor kerül, melynek első ütemében most 50 darab, az önkormányzat által vásárolt fát és 100 cserjét ültettek el erdészeti szakemberek segítségével a Maradjanak a FÁK a Rómain Facebook csoport által szervezett jelentkezők.