Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Békeidőben is a frontvonalban – Május 12. az ápolók nemzetközi napja

2021. május 12., 09:38

A korszerű ápolás és a modern nővérképzés megteremtője, Florence Nightingale születésnapja, május 12. a világ legtöbb országában az ápolók napja. Az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájáért napjainkban nem lehetünk elég hálásak. Vigyázzunk rájuk, és becsüljük meg őket.

„Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt.”

Florence Nightingale a tizenkilencedik században élt és dolgozott fáradhatatlanul, szavai azonban az ápolói hivatásról semmit sem vesztettek érvényükből.

Az egészségügyi szakdolgozók szerteágazó tudása csodálatra méltó. Ma a koronavírus terjedésének megfékezése szintén gyarapítja terheiket, miközben sokan a frontvonalban, saját és szeretteik egészségéért érzett féltésüket háttérbe szorítva ápolják a világjárványban megbetegítetteket. Ott vannak a kórházakban, a klinikákon, a rendelőkben, a szociális intézményeinkben, az oltópontjainkon és ha szükséges, és a veszélyhelyzet úgy kívánja, egymás munkáját is pótolva igyekeznek helytállni.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szintén fontosnak tartja, hogy kifejezzük megbecsülésünket az egészségügyi hivatásban dolgozók munkája iránt. Így minden évben Semmelweis-napon köszönjük meg áldozatos munkájukat, helytállásukat, és elismeréssel jutalmazzuk a legkiválóbbakat.

Így ebben az évben is várjuk javaslataikat, ki legyen az idei Óbuda Lakosságának Egészségéért Díj kitüntetettje. Ajánljanak olyan személyt vagy közösséget, aki/amely a kerület lakosságának egészsége érdekében akár gyógyító-ápoló munkájával, akár a rehabilitációban vagy a megelőzésben, akár az egészségügyben kifejtett szervező munkájával, példamutatásával kiemelkedő teljesítményt nyújtott!

Ma az ápolókat köszöntjük. Köszönjünk, hogy vigyáznak ránk – vigyázzunk mi is rájuk!