Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Beszéljünk gyermekeinkkel a helyes iskolai magatartásról!

2016. augusztus 30., 14:12

Iskolakezdéskor az új társas és fizikai környezet a legkülönbözőbb módokon teheti próbára gyermekeinket. Erre hívja fel a figyelmet a Budapesti Rendőr főkapitányság által küldött tájékoztató, mely tanácsokat is tartalmaz.

Új év, új osztály!

A felső tagozatba lépők, a tanévet új iskolákban kezdők és az évismétlők számára  komoly kihívást jelenthet az új közösségbe történő beilleszkedés. Az együtt tanulók közül a legfiatalabb korosztály tagjai  sebezhetőek leginkább. Különösen az alsó tagozatosok számára lehet nehéz az erejüket fitogtató, olykor basáskodó nagyobbak jelenléte. Gyermekeink ott válhatnak diákcsínyek célpontjává, ahová nem ér el a tanárok, felügyelők óvó tekintete (ügyeleti tanterem, öltöző, mellékhelyiség, udvar).

Éppen ezért hívjuk fel gyermekeink figyelmét, hogy ezeken a helyeken maradjon mindig kortársai közelében, amennyiben lehetősége van, kerülje a bajt. Bármilyen konfliktus esetén azonnal szóljon a felügyelő tanárnak, kérjen segítséget!

Fontos, hogy tanévkezdéskor is sokat beszélgessünk gyermekeinkkel, bátorítsuk őket arra, hogy megosszák velünk nehézségeiket, amelyek megoldásában talán segíteni is tudunk. Ha probléma adódik, ne hagyjuk, hogy súlyosabbá váljon, elmérgesedjen. Szükség esetén azonnal jelezzük ezt a tanárok, pedagógusok felé.

Oldjuk meg ésszel!

Bíztassuk gyermekeinket arra, hogy az esetleges konfliktusaikat ne tettleg, inkább ésszel rendezzék.

Ki az idegen?

Sokak számára az iskolakezdés lesz az első olyan alkalom, amikor felügyelet nélkül, egyedül kell közlekednie közterületen, így óhatatlanul kapcsolatba kerül majd másokkal is. Tudatosítsuk benne, hogy idegen személy az:

  • aki nem családtag,
  • akit név szerint nem ismer,
  • akikkel neki, valamint családjának nincs állandó kapcsolata

Lehetőség szerint idegenekkel ne álljon szóba.

Bízzunk az egyenruhában!

Gyermekeink számára hangsúlyozzuk, hogy baj esetén az egyenruhás rendőrtől mindig bátran kérhetnek segítséget. Érdemes a szülők mobilszámát a gyerekek emlékezetében rögzíteni, valamint – lehetőleg – egy papírra feljegyezve zsebében, táskájában elhelyezni.

 

 

fotó: spiegel.de