Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Bevezetik a védettséget igazoló okmányt

2021. február 11., 15:28

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszer elmondta, hogy március végéig beolthatják az eddig regisztrált 2 millió embert, valamint bevezetik a védettséget igazoló okmányt.

Eddig 294 624 embert oltottak be, több mint 117 ezren pedig már a második oltást is megkapták. Az egészségügyi dolgozók közel 80 százaléka beoltatta magát.

A múlt héten elkezdték a legidősebb regisztráltak oltását is a kórházakban, az oltópontokon, valamint a háziorvosoknál. 2 964 háziorvos kapott közel 30 ezer idős embernek elegendő Pfizer vakcinát.

A négy kijelölt budapesti oltóponton az orosz vakcinával kezdik oltani a 75 év alatti, nem krónikus beteg időseket, míg a háziorvosoknál AstraZenecával oltják a 60 év alatti krónikus betegeket. A jövő héten várhatóan folytathatják a legidősebbek és 60 év alatti krónikus betegek oltását is.

Gulyás elmondta, hogy az EU-s oltásbeszerzés egyelőre viszonylag lassan zajlik, ezért februárban 200 ezer Szputnyik V-t vár a kormány, összesen pedig 2 millió adag érkezik majd ebből a vakcinából. Jövő héten pedig 500 ezer kínai Sinofarm vakcina érkezik, amivel a világon már több mint 30 millió embert oltottak be.

A kormány a tegnapi ülésén döntött arról is, hogy védettséget igazoló okmányt vezetnek be. Ezt az kaphatja meg,

  • aki megkapta a második oltást, ebben az esetben érvényességi időt nem tartalmaz, csak az oltottság időpontját,
  • aki felgyógyult a koronavírus-betegségből,
  • akinek volt pozitív PCR-tesztje, majd a teszt után lett negatív tesztje,
  • akinek pozitív tesztje volt és karanténba került, 10 napra rá lehet igazolása,
  • de olyan papír is elég hozzá, ami az antitest megjelenését igazolja annál, aki tünetmentesen esett át a koronavíruson, ez 4 hónapig érvényes.

Arról még nincs döntés, hogy az okmány milyen jogosultsággal jár.

Gulyás Gergely elmondta, az oltásra regisztráltak száma már több mint 2 millió fő. Szerinte március végéig ennyi embert be tudnak oltani, de az oltást igénylők hamarosan akár a 4 milliót is meghaladhatják, ezért május előtt nem valószínű, hogy mindenkit be tudnak oltani.

Véleménye szerint, ha csak az EU-s beszerzésből indulnának ki, július végéig biztosan nem tudnának beoltani mindenkit, aki igényli. Mivel kevés oltóanyag van, egyelőre csak azzal lehet oltani, ami a rendelkezésre áll, ezért választani nem lehet.

Véleménye szerint onnantól, hogy a kormány szerzett elég oltóanyagot, mindenkinek a saját felelőssége, hogy él-e vele. A kormány nem tart a nyitástól akkor, ha elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. Arról azonban még nincs szó, hogy lesz-e terület alapú szabályozás az átoltottság függvényében, illetve mi lesz a külföldi utazásokkal kapcsolatban.

A kormány úgy tervezi, hogy ha nagyobb mennyiségű vakcina áll majd rendelkezésre, akkor a legtöbb oltópont a kórházakban, illetve a szakrendelőkben lesz.