Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Biztonságban a szünidőben is

2017. július 25., 09:02

A gyermekek nyáron kikerülnek a biztonságot adó iskolafalak közül, a szülőknek ugyanakkor nehézséget okoz állandó felügyeletük. Fontos, hogy felkészítsék a gyermekeket az őket érintő veszélyekre.

A vakáció gondtalan eltöltéséhez a rendőrség bűn- és baleset-megelőzési tanácsokkal szolgál.

A legszükségesebb tudnivalók a gyerekeknek a következők:

  • Értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen, ne adják oda idegeneknek!
  • A táskájukat közösségi helyeken ne hagyják őrizetlenül! A legjobb, ha azt mindig maguk mellett tartják.
  • Idegenekben – még ha kedvesek is – ne bízzanak meg, velük ne menjenek sehová, még útbaigazítás céljából sem!
  • A késő esti órákban lehetőség szerint ne egyedül induljanak haza, hanem egymást védve-kísérve!
  • Ha támadás éri őket, ne az értékeiket, hanem testi épségüket védjék!
  • Ismerjék a segélyhívó telefonszámokat (107,112), illetve tanulják meg szüleik telefonszámát is!
  • Ne próbálják ki a különböző kábítószereket, tudatmódosító anyagokat, mert hatásuk kiszámíthatatlan és könnyebben válhatnak áldozattá és elkövetővé is.

Szintén lényeges, hogy a szülők tudjanak arról, gyermekük hová készül, kivel fogja idejét tölteni. Ezért kérjék meg, hogy ha elmegy otthonról, mondja meg hová indul, kivel találkozik, mikor érkezik haza, valamint ismerjék meg barátai nevét, címét, telefonos elérhetőségét. 

Biztonságot adhat továbbá a HelpyNet alkalmazás használata. A kerületben az önkormányzattal együttműködő okostelefonos alkalmazásban nem csak vészjelzés adható le. A Minden OK funkcióval egy érintéssel tudathatják az alkalmazás használói családtagokkal, ismerősökkel, hogy minden rendben van velük (a címzettek üzenetben megkapják a pontos GPS adatokat is). Például a gyerekek ezzel a kényelmes funkcióval egyetlen gombnyomással tudathatják a szülőkkel, nagyszülőkkel hogy táborozásuk alatt egy-egy nap jól telt, és nincs semmi probléma velük, így elkerülhetik a kényelmetlenséget, ha a társaik előtt ciki hazatelefonálni. A napközis tábor végén a gyerekek a Gyere értem funkcióval szintén diszkréten, egy gombnyomással tudják jelezni, hogy hol vannak éppen, hol tudják a szüleik őket felvenni.

Fotó: Flickr