Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Biztonságosabb gyalogos közlekedés – Két kerületi zebra is LED-világítást kapott

2020. november 24., 18:55

Izgalmas eseménynek lehettek tanúi a Váradi és a Hollós Korvin Lajos utca közelében járók, Budapesten az elsők között kaptak az itteni gyalogátkelők LED-világítást, biztonságosabbá téve a két nagy forgalmú zebrán az átkelést.

A Látható Zebra Programot idén szeptemberben indította Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, a problémás átkelőhelyekről évek óta érkező lakossági bejelentések alapján.

A Váradi utca 17. és a Hollós Korvin Lajos utca 14. előtti zebrák köré telepítettek LED-es prizmákat. A közlekedésbiztonsági rendszer az útburkolatban elhelyezett LED-fények segítségével hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn áthaladó gyalogosokra.

A Hollós Korvin Lajos utcai zebra 28 db, míg a Váradi utcai gyalogátkelő 32 db LED-es prizmát kapott. A beruházás forgalombiztonsági haszna mellett, környezetbarát és takarékos is, a LED-fények ugyanis napelemmel működnek, így gyakorlatilag nincs fenntartási költségük. Az innovatív rendszer – akár szórt fényben is – nagyjából 4 óra töltés után 24 óráig biztosítja az üzemszerű működést, a beépített alkony kapcsolónak köszönhetően csak sötétedéskor aktiválódik, nappali fénynél kikapcsol.

A fokozott biztonság érdekében a zebrák nemcsak megvilágítást, de piros-fehér színű termoplasztik festéket is kapnak, ezzel is lassításra és odafigyelésre kényszerítve az autós forgalmat. A festés kivitelezése az időjárás függvényében, várhatóan a tavaszi hónapokban valósul meg.

A látható zebra programban az alábbi gyalogátkelők biztonságosabbá tétele valósul meg:

  1. Fényes Adolf utca / Timár utca – a burkolatjel festése
  2. Szőlő utca 78. szám – aburkolatjel festése
  3. Búza utca / Reviczky Ezredes utca – a burkolatjel festése
  4. Pusztakúti út / Kázmér utca – a burkolatjel festése
  5. Váradi utca 17.szám – LED-prizma
  6. Hollós Korvin Lajos utca 14. szám – LED-prizma
  7. Búza utca/Köles utca – a burkolatjel festése
  8. Madzsar József utca / Pünkösdfürdő utca – a burkolatjel festése