Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

BKISZ projekt: 240 km új csatorna készült el Budapesten

2015. október 26., 09:51

A BKISZ projekt keretében 1100 kerületi háztartáshoz jutott el a vezetékes szennyvízelvezetés, az Önkormányzat fizette a lakosok helyett az önrészt, és felújítja az érintett utakat is.

A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) Projekt eredményeként 2 év alatt összesen 240 kilométernyi új csatorna épült a főváros eddig ellátatlan területein. Az összesen 16 budapesti kerületet és Budaörsöt érintő beruházással közel 20 ezer család évtizedes szennyvízproblémája oldódott meg. A projekt összköltsége 34,1 milliárd forint volt, melyhez az Európai Unió és a Magyar Állam együttesen 27,6 milliárd forint támogatást nyújtott. Ezzel a végéhez ért Budapest egyik legjelentősebb környezetvédelmi beruházása.

Közel 19 kilométernyi új szennyvízcsatorna épült Óbudán a BKISZ projekt keretében. A III. kerület eddig csatornázatlan területein európai uniós támogatással megépített csatornát az alapberuházás összes szakaszán üzembe helyezték. A BKISZ projekt keretében 1100 kerületi háztartáshoz jutott el a vezetékes szennyvízelvezetés, az Önkormányzat fizette a lakosok helyett az önrészt, és felújította az érintett utakat is.

Sokan nem gondolnák, hogy Budapest ezidáig nem volt teljes körűen csatornázott. A csatornázatlan lakóövezetek – önhibájukon kívül – szennyvizükkel károsították a talajt, a felszíni illetve felszín alatti vizeket és a Dunát is. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) Projekt célja volt, hogy a fővárosban az eddig ellátatlan területeken is megoldódjon a szennyvíz elvezetése és annak környezetbarát ártalmatlanítása.

bkisz

A 2013 szeptemberében indult környezetvédelmi óriásberuházás a végéhez ért: a fejlesztés keretében összesen 240 kilométernyi új csatorna készült el két év alatt 16 fővárosi kerületben. A korszerű szennyvízrendszert ünnepélyes keretek között Tarlós István, Budapest főpolgármestere adta át a projekt zárórendezvényén.

– A BKISZ projekttel a Főváros a korábbi évtizedek súlyos adósságát törlesztette. 2010-ben az új városvezetés vállalta, hogy megvalósítja ezt a régóta esedékes fejlesztést, amelynek köszönhetően több tízezer fővárosi lakos élete válhat tisztábbá, egészségesebbé és komfortosabbá – hangsúlyozta Tarlós István. Az új szennyvízcsatornának köszönhetően a csatlakozó háztartások számára végleg megszűnnek a szippantással járó kényelmetlenségek és a magas költségek, továbbá a környezetvédelmi és a kényelmi előnyökön felül az ingatlanok értéke is növekedni fog a közműfejlesztés nyomán – mondta a főpolgármester.

A beruházás során kiépült új csatornahálózatnak köszönhetően a háztartások szennyvize az elavult emésztők, szikkasztók, derítők helyett a fővárosi szennyvíztisztító telepekre jut, onnan pedig megtisztítva kerül vissza a természetbe. A szennyvíz elvezetése és megfelelő tisztítása így összességében zöldebb, tisztább, élhetőbb lakókörnyezetet teremt minden budapesti család számára. A beruházás eredményeként a közvetlenül érintett háztartások számára végleg megszűntek a szippantással járó kényelmetlenségek és magas költségek is. A fejlesztés fontos előrelépést jelent a főváros fejlődésében, amelyből nemcsak az érintett kerületek, hanem Budapest minden lakója profitálni fog.