Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Bölcsődei Konzultáció 2018: a gyermek és a kisgyermeknevelő kapcsolatával elégedettek legjobban az óbudai szülők

2019. február 20., 08:30

Tavaly októberben és novemberben zajlott le a ‘Bölcsődei Konzultáció 2018’ című kérdőíves felmérés, amelynek célja az volt, hogy feltérképezze az intézmények adottságait. A 11 bölcsődét érintő konzultáción több mint 300 kérdőíven osztották meg véleményüket a bölcsődések hozzátartozói.

A kérdőívek felvétele anonim módon, önkitöltős módszerrel történt, az ívek a bölcsődékben kihelyezett dobozokban gyűltek össze. A dobozok mellett egy tájékoztató anyag is rendelkezésre állt az érdeklődőknek a konzultáció céljának és folyamatának ismertetésére, valamint közreműködés kérésére. Az Óbudai Egyesített Bölcsődék összesített adatai szerint novemberig 749 gyermeket vettek fel, amelyből nagy valószínűséggel a beszoktatás alatti gyermekek szülei tapasztalat híján nem töltötték ki a kérdőíveket, de így is  több százan osztották meg véleményüket. Bölcsődékként nagyon eltérő volt az arány a felvett gyermekek és a kérdőívet kitöltők számát illetően. A legaktívabbak az Arató Bölcsődébe járó gyermekek hozzátartozói voltak.

Összességében a bölcsődék adottságait és működését a válaszolók jónak ítélték, az egytől ötig terjedő skálát figyelembe véve az átlagérték 4,41.

A konzultációból egyértelműen kiderült, hogy a kitöltők a szülők, valamint gyermekük kisgyermeknevelőkkel kialakított kapcsolatával maximálisan elégedettek. Ez nemcsak a feltett kérdéseknél, hanem a kifejtős válaszokból is egyértelműen megmutatkozik, minden tagintézmény vonatkozásában.

A kérdéseket összesítve és sorrendbe állítva az tapasztalható, hogy a kisgyermeknevelőkkel való kapcsolattal a legelégedettebbek a szülők, ezt a csoportszobák tisztasága követi.

A szülők csoportszobák tisztaságával kapcsolatos véleményét az alábbi ábra tartalmazza. A Víziorgona 1 Bölcsőde a tisztaság tekintetében kiemelkedő értékelést kapott a többi intézményhez képest, akiket három kivétellel nagyon jóra pontoztak. A három, legkevesebb pontot felmutató bölcsőde is a jó értékelést kapta, tehát elégedettek a gyermekek hozzátartozói ezzel a kérdéskörrel.

A szülők szerint csoportszobák állapotán az alábbi intézményekben kell majd javítani:

 • Kelta Bölcsőde
 • Arató bölcsőde
 • Solymár Bölcsőde
 • Kerék Bölcsőde
 • Mókus Bölcsőde
 • Szérűskert Bölcsőde
 • Víziorgona 8 Bölcsőde

A játszókert állapota, felszereltsége a következő bölcsődékben szorul felújításra a kérdőívet kitöltők szerint.

 • Kelta Bölcsőde
 • Arató bölcsőde
 • Mókus Bölcsőde
 • Kerék Bölcsőde
 • Szérűskert Bölcsőde
Kelta Bölcsőde

A gyermekek étrendjére vonatkozó érték a pontozásos kérdésnél (egytől ötig terjedő skálát figyelembe véve) 4.33 lett, ami a szülők elégedettségét jelzi. A legrosszabb pontszámot (3,95) a Mókus Bölcsőde, míg a legjobb értéket (4,68) a Makovecz Bölcsőde kapta. Az étrenddel kapcsolatban a kérdőívre adott kifejtős válaszok során is sok hozzászólás érkezett. Ezek az elégedettség kifejtésénél jelentek meg leginkább (10%), általánosan megelégedve az étrenddel. A problémák felsorolásánál megemlítették a kitöltők, hogy nem megfelelő az étrend (6 %, pl. sok cukor), kevés a kínált folyadék (3%), és kevés a gyümölcs (4%). A javaslatok szintén a több gyümölcs fogyasztására (4%) illetve egyéb különböző dolgokra irányultak (lehetne minden nap leves, ízesebb a tea, kevesebb cukor, több rizs és hús, stb.).

Az ‘Élő népzene a bölcsődében’ sikeres szolgáltatás, a kitöltők 75%-a veszi igénybe, többen jelezték a program sűrűbbé tétele iránti kívánságukat. A szószoba és az időszakos gyermekfelügyelet is népszerű a kitöltők körében (26, illetve 24%). A túlnyomó többség (83 %) elégedett az egyéb szolgáltatások színvonalával. A kérdőívekből kiderül az is, hogy amennyiben a család plusz szolgáltatást vesz igénybe, a háztartások 15 %-nál okoz ez anyagi nehézséget. Hétvégén időszakos gyermekfelügyeletre a túlnyomó többségnek (77%) nincs igénye, mindössze 19% jelezte ez irányú óhaját.

A kérdőív tartalmazott kifejtős részt is: sok kitöltő élt a lehetőséggel és változó hosszúságban leírták véleményüket, melyből kérdéskörönként párat idézünk.

„Úgy gondozzák a gyerekeket, mint ha a sajátjuk lenne.”

„Egészséges táplálkozás, ötleteket kapok az otthoni étrend összeállításához, gondozónő nevelési problémák megoldásában segít, ötleteket ad.”

„Kedvesség, tisztaság, odaadó munkavégzés és hozzáállás. Problémák, konfliktusok párbeszéd alapú megoldása.”

„Közvetlen, barátságos, modern irányelveket, igényeket követő kommunikáció, gondoskodás, összefoglalva gondozónőink munkája.”

„Jó lenne, ha a bölcsődében dolgozók munkabérét lehetne emelni vagy kipótolni, akár szülői hozzájárulásokkal is.”

„Gyógytornász, korai fejlesztő legalább negyedévente megnézhetné az összes gyerek mozgásfejlődését. Nemcsak azokét, akikkel heti rendszerességgel foglalkozik. Online ebédrendelés és befizetés (mint az óvodákban). Digitalizált tájékoztatás (hivatalos facebook oldal), szülői kezdeményezések támogatása (pl. kerítésfestés).”

A kifejtett válaszok között általánosságban megjelent a több levegőzésre való igény, főként a „hidegebb” időszakokban, a kapu zárása, a kevés létszámú, anyagilag kevésbé megbecsült kisgyermeknevelők problémája, a csoportlétszám csökkentésére, új játékok beszerzése, foglalkozásokra javaslatok, és több, az információáramlással kapcsolatos felvetés. Több egyedi javaslat is megjelent. Bölcsődékre bontva kiemelendő, hogy a Makovecz Bölcsődénél a járdát és a zebrát hiányolták többen, az Arató Bölcsődében pedig a nyári meleg okoz problémát, melyre sokan redőny felszerelését javasolták. A Kelta Bölcsődénél a felújításra érkezett sok javaslat.

Köszönjük, hogy kitöltötte a kérdőívet! Az összegyűjtött észrevételek később egyfajta sor-vezetőként szolgálhatnak a rekonstrukciós munkák ütemezésekor.