Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Bölcsődék és óvodák korszerűsítését támogatja a kormány

2016. március 31., 13:21

Nyolcvanmilliárd forintot fordít a kormány idén bölcsődék, óvodák korszerűsítésére – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az óbudai Meseerdő Óvoda Váradi utcai telephelyén.

DSC_4780Az óvoda korszerűsítése javában zajlik, utalt a Váradi utcai helyszínen a háttérben álló épület felújítására Kelemen Viktória alpolgármester. Emlékeztetett, a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán 63 millió forint támogatást nyertek az intézmény kapacitás bővítésére. Az új épületben három csoportszobát, egy tornaszobát és két fejlesztőszobát alakítanak ki, így hetvenöt kisgyerek befogadására lesz alkalmas. A felújítás és bővítés után, a szeptember 1-ei megnyitást követően az óvoda speciális nevelési igényű gyerekek ellátását is vállalja majd.

A kormány ebben az évben 80 milliárd forinttal támogatja a bölcsődék és az óvodák felújítását, jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt mondta: a támogatás célja, hogy segítse a kisgyermekesek munkába állását, támogassa a családokat, javítsa a kisgyermekek esélyegyenlőségét. Az óvodai férőhelyek vonatkozásában jelentős területi különbségek mutatkoznak. Az ország egyes vidékein óvodákat kell összevonni a kevés gyerek miatt, másutt viszont – ahogy Óbuda esetében is – a kapacitások bővítésére van szükség.
Hangsúlyozta, hogy a bölcsődei, óvodai helyek számának növelése mellett cél az ellátás minőségének javítása, a szolgáltatások fejlesztése is. A kormány költségvetési és uniós forrásokat összevonva teremti meg a program fedezetét – tette hozzá a miniszter.

Közölte: a három év alatti gyermekek 17 százalékának érhető el a napközbeni ellátás valamilyen formája, ezen szeretnének a közeljövőben javítani, és mivel hároméves kortól kötelező az óvodai nevelés, azokat a településeket is támogatni kell, ahol szükség van a férőhelyek számának növelésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium tavalyhoz hasonlóan idén is kiírt egy pályázatot az óvodai férőhelyek bővítésére, erre önkormányzatok pályázhatnak, a keretösszeg 2,5 milliárd forint. A pályázaton tavaly 66 önkormányzatot támogattak, ami kétezer új óvodai hely létrehozását jelenti.
Az uniós források közül a miniszter elsőként azt a pályázatot említette, amellyel a 3 éves kor alatti gyermekek napközbeni elhelyezését és a 3-6 éves gyerekek óvodai elhelyezését támogatják, ezzel elősegítve a kisgyermekes szülők munkavállalását. Ebben az operatív programban 7,9 milliárd forint a forrás. Hozzátette: egy másik operatív program keretében egyebek mellett családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztésére az intézmények fenntartóinak 37,7 milliárd forintos, a megyei jogú városok önkormányzatainak 15,5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésükre, szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítéséhez a helyi önkormányzatoknak 11,2 milliárd forintot, a megyei jogú városok önkormányzatainak 4,8 milliárd forintot biztosítanak. Kiemelte: ez összesen csaknem 70 milliárd forintos fejlesztési forrást jelent.

A miniszter jelezte: az óvodai-bölcsődei felújítási támogatás csupán része a kormány családtámogatási rendszerének, ahhoz a többi között hozzátartoznak az adókedvezmények és a munkavállalást elősegítő programok is.