Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Búcsúzunk Horváth Pál „Indiántól” – Egy élet a Római-parton, egy élet a Római-partért

2022. február 23., 13:14

Szomorú kötelességünknek teszünk eleget, amikor hírül adjuk, hogy Horváth Pál „Indián”, Hidegkuti Nándor Emlékplakettel kitüntetett sportegyesületi elnök és egykori önkormányzati képviselő életének 79. évében elhunyt. Több ezer gyermekkel szerettette meg a vízi sportok szép világát. Fia, Horváth Péter „Kisindián” folytatja kivételes munkáját.

Horváth Pál „Indián”, az Óbudai Sportegyesület elnöke sok munkával telt, szép évet, mozgalmas életutat tudhat maga mögött. Az elmúlt csaknem harminc esztendőben minden tudásával azon fáradozott, hogy a kerület óvodás és általános iskolás gyermekeivel megszerettesse a vízi sportok világát.

Különösen a kenuzás, a kajakozás és a római kori hajózás népszerűsítése volt a szívügye. Utóbbi kedvéért egy korhű római kori gályát is épített.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy szinte nincs olyan, a harmadik kerületben tanuló vagy felcseperedő óvodás és kisiskolás gyermek, aki az évek során ne csodálhatta volna meg a Dunát Indián római kori gályáján hajózva.

Mindezt a hivatást civilként, azaz közösségért vállat önkéntes munkával látta el. Neki is köszönhetjük többek között, hogy Óbuda különleges kincse, a Római-part megmaradt a főváros egyik ékkövének.

Horváth Pál „Indián” áldozatos munkáját Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Hidegkuti Nándor Emlékplakett odaítélésével is elismerte 2021-ben.

Indián elhivatottan és aktívan vett részt a harmadik kerület életében más területeken is. A politika és a társadalmi kérdések iránt érdeklődő és a közösségért felelősséget vállaló lokálpatriótaként 1998 és 2006 között önkormányzati képviselőként is szolgálta Óbuda-Békásmegyert.

A két önkormányzati ciklus után is tagja volt az Önkormányzat Sport Bizottságának mint külsős tag. 1996-ban választották meg az Óbudai Sportegyesület elnökének, emellett egészen az utolsó időkig több társadalmi tisztséget is betöltött.

Nem lehetünk elég hálásak neki, és nem lehet elég hálás a harmadik kerület sem több évtizedes elhivatott, felelősséggel és hittel végzett munkájáért. Emlékezni fogunk rá, és ápolni fogjuk örökségét.

Nagyon fogsz hiányozni, nyugodj békében, Indián!

Osztozunk a gyászoló család fájdalmában.

 

Az Óbudai Anziksz 2018-as interjúja.

A Hidegkuti Nándor Emlékplakett elismerés átnyújtása 2021-ben.

Vízitúrázás, tábor, életre szóló élmények Óbudán