Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Budapest turisztikai újranyitási csomaggal segíti a válságban lévő vendéglátóipart

2021. február 8., 18:29

„Újranyitási csomagot” dolgozott ki a főváros a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók számára. Ennek részleteit ma sajtótájékoztatón ismertették.

A Fővárosi Önkormányzat a saját területein kiterjeszti a teraszszerzési lehetőségeket, egyszerűsíti a kérelmek befogadását és gyorsítja az elbírálást. Közel 100 százalékban elengedi a teraszbérleti díjakat, növeli a közterület-használati lehetőségeket és csökkenti a rendezvények szervezéséhez fűződő adminisztrációs terheket – jelentette be a mai sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet. A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a csomag összeállítását folyamatos szakmai konzultáció előzte meg az ágazat képviselőivel, akik üdvözölték, hogy éppúgy, mint ősszel, most is támogatja a főváros a javaslataikat.

A tavaszi újranyitás tervezésekor két szempont lebeg a városvezetés szeme előtt:

  1. minél rugalmasabban reagálni a szakmai felvetésekre és akár új vendéglátási formákat is támogatni,
  2. illetve a lehető legnagyobb biztonságot garantálni a szektorban dolgozók és a vendégek, a Budapestre látogató turisták számára is.

A szakma és a fővárosi vezetés egyetért abban, hogy biztonságunk, egészségünk megőrzése szempontjából nagyon fontos, hogy lehetőleg ne zárt helyeken, hanem nyitott térben és lehetőleg minél nagyobb távolságot betartva találkozhassunk. A főváros csomagja ezért arra fókuszál, hogy lehetővé tegye a legtöbb közösségi szabadtér igénybevételét – mondta el a főpolgármester-helyettes.

A szektort érintő javaslatok között szerepel a teraszszerzési lehetőségek kiterjesztése, teraszok területére vonatkozó rendeletek felülvizsgálata, a teraszbérleti díjak elengedésének kiterjesztése, teraszkérelmek nagymértékű gyorsítása, egyszerűsítése, valamint a helyiségbérleti díjak maximális kedvezményének kiterjesztése 2021. december 31-ig.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes beszámolt arról is, hogy a két évnél hamarabb lejáró budapesti és önkormányzati vendéglátó-helyiségek szerződéseit – ha a bérlő igényli – automatikusan meghosszabbítják a kihirdetett veszélyhelyzet időtartamával.

Budapest nyitott arra, hogy befogadja azokat a szakmai javaslatokat, amelyek valós és érdemi javulást hozhatnak, segítséget jelenthetnek az ágazat számára, hiszen a ma be nem fizetett pénznél sokkal fontosabb, hogy ezek a vállalkozások a jövőben is működőképesek legyenek, zárta szavait Kiss Ambrus.

“A szakmai tanácsadókkal közösen mindannyian azért dolgozunk, hogy Budapest mielőbb úgy ragyogjon, mint a koronavírus-járvány előtt.”