Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Budapestet is elérte a havazás – Kinek hol kötelessége a hó- és síkosságmentesítés?

2021. január 14., 13:09

A fővárosban a hó eltakarítása és a síkosságmentesítés többszereplős feladat. Összegyűjtöttük, hogy az FKF, az ingatlanok üzemeltetői, tulajdonosai és az önkormányzatok hol felelősek az utak, járdák megtisztításáért. A munkák már javában tartanak.

Szerda este óta az FKF üzemképes hóeltakarítói az utakon van. Az elöregedett géppark ellenére munkatársaik mindent megtesznek – a jogszabályban meghatározott sorrend alapján – első ütemben az 1200 km hosszúságú főutak és közösségi közlekedési útvonal-hálózat (azaz a BKK járatok) hó- és síkosságmentesítéséért. A mellékútvonal-hálózaton a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munka.

A főútvonalak takarításán belül is elsőbbséget élveznek:

  • a hidak, felüljárók,
  • a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út,
  • a Budaörsi út (M1, M7), M3-as, M5-ös autópályák,
  • a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai,
  • az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai,
  • egyéb autóbusz- és közösségi közlekedési útvonalak,
  • a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak.

A fővárosban a síkosságmentesítés és a hóeltakarítás az ingatlanok előtti járdákon az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek kötelessége, lakóház esetében pedig a lakóközösség feladata gondoskodni az épület előtti járdaszakasz takarításáról.

Önkormányzatunk szerződött partnere is megkezdte a síkosságmentesítést. Elsőként az egészségügyi és szociális intézmények, a tömegközlekedési csomópontokhoz vezető járdaszakaszok, valamint a lakosság ellátásának szempontjából fontos intézményekhez, épületekhez vezető szakaszok tisztítása kezdődött meg. Munkatársaink szórásra kizárólag zeolitőrleményt használnak, ami egyfelől környezetkímélő eljárás, másfelől az állatok lábát sem irritálja, és nem sérti fel.

Ahogy följebb is hangsúlyoztuk: felhívjuk az ingatlantulajdonosok, társasházi kezelők, üzlettulajdonosok figyelmét, hogy az ingatlanok, üzletek, társasházak, kereskedelmi egységek határa és az úttest közötti terület tisztítása, síkosságmentesítése a tulajdonos (képviselő) feladata, ezt Budapest Főváros Közgyűlésének 48/1994. (VIII. 1.) számú önkormányzati rendelete határozta meg.

Mindannyiunk biztonságos közlekedéséhez szintén elengedhetetlen, hogy minden gépjárművel közlekedő csak megfelelő műszaki állapotban lévő, az időjárásnak megfelelő, téli gumival felszerelt autóval induljon útnak!