Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Bús Balázs: a többség a kerítések vonalában kialakított nyomvonalat támogatja

2017. szeptember 27., 15:36

A polgármester a Fővárosi Közgyűlésen a Római-parti védművel kapcsolatos hozzászólásában a korábban nem vizsgált, kerítések melletti nyomvonalon történő védekezés lehetőségét javasolta, amely a nemrég készített helyi közvélemény-kutatás szerint is többségi támogatást élvez.

A Közgyűlésen elhangzott, hogy legalább 25 éve napirenden van a Római-part árvíz elleni védelmének biztonságos megoldása, azonban kézzel fogható eredmény eddig nem született. Bús Balázs polgármester felszólalásában hangsúlyozta, hogy árvízvédelem nélkül a part nem fejlődik, hanem pusztul. Ezt bizonyítják az elmúlt évtized rekord árhullámainak következményei. Az árvizek káros hatásai nem az üdülőparkokat-, hanem elsősorban az értékesnek tartott, megtartásra szánt funkciókat sújtották. A parti védmű tehát elsősorban a parton található egyéb, sport- és rekreációs funkciók, valamint a jogszerűen ott élők miatt szükséges és nem a feltöltésre épült társasüdülőknek, amelyeket jellemzően nem érint az árvíz. Fontos tehát, hogy a sport és rekreációs célú fejlesztéseknek teret adó partszakasz be legyen védve, ezért egy új megoldást javasolt. A védmű a partvonalon, de ne a partélen, hanem a telek határok végében épüljön meg, akár kisajátítások révén. Erről a javaslatáról előzetesen az itt élők véleményét is kikérte.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézetet kérte fel a közvélemény kutatásra, amely 1004 véletlenszerűen kiválasztott Óbuda-Békásmegyer területén élő 18 éven felüli felnőttkorú személy megkérdezésével történt.  Az eredménye szerint Óbuda-Békásmegyer lakosságának relatív többsége új nyomvonalon építtetne gátat a Római-parton, megőrizve a part természetközeli állapotát.

A kutatásból az is kiderül, hogy  megosztott ugyan a III. kerületi állampolgárok véleménye a gát helyét illetően, de a relatív többség új nyomvonalon látná legszívesebben az árvízvédelmi gátat – a part jelenlegi természetközeli állapotát megóvva, akár jelenleg meglévő ingatlanok kisajátítása révén. 6 százalékponttal nagyobb az új terv mellett állók aránya, mint azoké, akik a Nánási út–Királyok útja nyomvonalára terveztetnék a gátat.

Az eredmények fényében Óbuda-Békásmegyer megkérdezett felnőtt lakosságának közel fele (43 százaléka) új nyomvonal tervezését tartaná a legjobb megoldásnak, több mint harmada 37 százaléka) a Nánási út – Királyok útjától a Dunáig terjedő teljes területre tenné a védőgátat, amely által sok jelentős sportlétesítmény védelméről is le kellene mondani, és mindösszesen a megkérdeztettek 16 százaléka tenné a gátat közvetlenül a Duna partra, amivel együtt járna a part jelenlegi állapotának végleges megváltoztatása.

A kutatási jelentés ITT tekinthető meg.