Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Cél a közterületek tisztasága: Új, többfunkciós gépek a Közterület-felügyeletnél

2019. október 9., 08:17

Két Kubota típusú, többféle városüzemeltetési feladatra alkalmas traktort szerzett be Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete. Az új járműveket már használatba is vette a felügyelet Városüzemeltetési Csoportja, melynek feladata többek között a parkok, játszóterek, járdák karbantartása, takarítása.

A traktorok számos kiegészítővel használhatók. A zöldterületeken a fűnyírás és begyűjtés mellett az avar összesöprésére, felaprítására, elszállítására, de mulcsolásra is alkalmasak a járművek. Télen hókotrásra, síkosságmentesítő anyag szórására vagy hómarásra is alkalmasak sokkal hatékonyabban, mintha ezeket a feladatokat kézi erővel végeznék a felügyelet munkatársai. A speciális járda- és szegélytakarító adapterek a beépített permetezőjük segítségével úgy teszik lehetővé száraz időben a járdák, utak takarítását, hogy minimális mennyiségű port vernek fel. Beszereztek a gépekhez egy talajmaró kiegészítőt, valamint egy homlokrakodót is a kisebb földmunkák elvégzésére. A különböző tartozékok a III. kerületi igényekhez lettek igazítva, így pl. a hótoló lapát szélessége kisebb, hogy a keskenyebb városi járdákon is használható legyen, ugyanígy a síkosságmentesítő anyagot szóró berendezés szórási szélessége is az adott helyszínhez igazítható.

„A gépek munkába állításával célunk a közterületek rendjének, tisztaságának biztosítása. Ezeknek a gépeknek a használatával, és a hozzájuk beszerzett különböző adapterekkel a jövőben lényegesen nagyobb területen tudjuk elvégezni télen a síkosságmentesítést, tavasszal és nyáron a fűnyírást, ősszel pedig az avar eltakarítását.” – hangsúlyozta Rácz Ferenc, a Közterület-felügyelet igazgatója.

A következő napokban újabb traktorral bővül a Közterület-felügyelet köztisztasági gépparkja. Egy szívó-seprő járdatakarító gép érkezik a most bemutatott eszközök mellé, mely nagy segítséget jelent majd a kerületi járdák tisztításában, valamint az utcabútorok mosásában is.