Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Cigánycsuk az év madara – Rajzpályázatot hirdettek a védelmében

2021. január 25., 16:35

„Mezők éber őre, a cigánycsuk” címmel rajzpályázatot hirdet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Óvodások, alsó, felső tagozatos és középiskolás diákok, valamint felnőttek munkáit várják. A pályázat apropója: 2021-ben a védett cigánycsuk az év madara.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el Az év madara programját, amelynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajokat vagy madárcsoportokat bemutatni és helyzetükre felhívni a figyelmet. A több mint négy évtizede futó akció legutóbbi lakossági internetes szavazását a cigánycsuk nyerte.

Ebből az alkalomból az egyesület rajzpályázatot hirdet, témája: 2021 év madara a cigánycsuk, amelyre február 28-ig várják a pályaműveket.

A mezei verébnél kicsit apróbb termetű cigánycsuk síkságok, domb- és hegyvidékek nyílt, gazos-bokros területek jellegzetes madara.

Évente kétszer is költ, a fiókákat mindkét szülő eteti őket. A párok a telet mediterrán vidékeken töltik, tavasszal az első példányok korán, február végén, márciusban megérkeznek hozzánk.

A cigánycsuk állományát elsősorban a nagyüzemi mezőgazdaságot kísérő, a gazos-bokros élőhelyek megszüntetése, beszántása és a növényvédő szerek alkalmazása okozta rovartáplálék-hiány veszélyeztetheti. Emellett a talajon fészkelő és innen táplálkozó madárként különösen fenyegeti a füves területek, gazos árokpartok és domboldalak tavaszi és nyári felégetése. Vonuló fajként pedig a mediterrán területeken madárvadászat is tizedeli.

A cigánycsuk Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. A faj védelméhez ez azonban nem elegendő, hazai állománya aggasztó mértékben csökken.