Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Csatlakozzanak a budapesti lakóközösségek ünnepéhez, a Budapest100-hoz!

2019. december 17., 11:00

A jövőre tizedik születésnapját ünneplő Budapest100 elnevezésű rendhagyó kulturális-építészeti fesztivál során Óbudáról korábban az Óbudai Gázgyár épülete és a Miklós tér 2. alatti társasház csatlakozott. A szervezők szeretnék, ha Óbuda-Békásmegyer több épülettel is képviselve lenne a programban. A rendezvény 2020. május 9-10-én lesz, a lakóközösségek jelentkezését 2020. január 15-ig várják.

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ által rendezett, jövőre 10 éves Budapest100 program az egész várost megmozgató, rendhagyó kulturális-építészeti fesztivál. A csatlakozó épületek és programjaik a rendezvény idején szabadon és ingyenesen látogathatók.

2020-ban a Budapest100 tizedik születésnapja alkalmából a szervezők megnyitják a jelentkezést minden budapesti lakóközösség számára. Az elmúlt kilenc évben több ezer önkéntes és közel 500 megnyitott épület lakóival hívta fel a figyelmet a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire, érdekes történeteire, csodálatos épített örökségére. A tizedik évben szeretnének mindenkinek lehetőséget biztosítani a csatlakozásra. Ezért várják azokat budapesti a lakókat és közösségeket, akik szívesen megmutatnák másoknak is a házat, ahol élnek, dolgoznak. Az épületek kortól és elhelyezkedéstől függetlenül csatlakozhatnak a programhoz.
A Budapest100 az OSA Archívum és a KÉK kezdeményezésére 2011-ben indult azzal a céllal, hogy évente egy hétvégén keresztül ünnepeljük együtt az épp abban az évben 100 éves házakat. 2016-tól új irányba indultak és városrészeket választottak, mert az I. világháború alatt kevés új ház épülhetett. Emiatt először az akkor 120 éves Nagykörút vonalán nyitottak meg az épületeket, majd a Rakpartok hosszában, 2019-ben pedig a Bauhaus centenárium apropóján a budapesti koramodern építészet nyomába eredtek a szervezők. Az eredeti cél azonban megmaradt: bemutatni pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához.A Budapest100-hoz évről évre egyre több épület csatlakozik, a látogatók száma tavaly meghaladta a 15.000 főt. Mindezek mellett az országos média is nagy figyelemmel kíséri ezt az önkéntesek és lokálpatrióták részvételével megvalósuló fesztivált.

Ha Ön is csatlakozna lakóházával, lakóközösségével a programhoz, kattintson IDE.

képek: http://budapest100.hu/