Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Cselekedjünk a fenntartható fejlődésért! – Április 22. a Föld napja

2021. április 22., 08:25

Április 22-én bolygónk szinte minden országában a Föld napját ünnepeljük. A több mint ötvenéves kezdeményezés aktuálisabb, mint valaha. Mindannyiunknak van felelőssége abban, hogy élhető, a biológiai sokféleség közös kincsét őrző környezetet hagyjunk gyermekeinkre, unokáinkra.

Az élővilág változatosságának megőrzése – ami mindannyiunk életének alapja – az idei Föld napja fő témája az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan. Hiszen sok irányból éri fenyegetés, elsősorban a túlfogyasztás és a túlterjeszkedés miatt. De jó hírünk is van: tehetünk azért, hogy a veszélyeket csökkentsük, egyénként és közösen is cselekedhetünk mindannyiunk jövőjéért, azaz a fenntartható fejlődésért.

Fenntartható fejlődés a hivatalos megfogalmazás szerint „olyan folyamat, ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”. A fenntarthatóság elmélete azonban mindennapi életünkben gyakorolható.

Mit tehetünk? Zöldítjük és gondozzuk környezetünket; szigeteljük otthonunkat; tömegközelekedünk; csomagolásmentesen vásárolunk; papíralap helyett digitális úton intézzük az ügyeinket; törődünk egymással… És még folytathatnánk a sort, mi mindent tehetünk a jövőálló fejlődés érdekében.

Ha pedig annyit fogyasztunk, amennyire valóban szükségünk van, nem csupán a környezetünket óvjuk, annak társadalmi és gazdasági hatásai is lesznek.

Önkormányzatunk is elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett. Ezt szolgálja a kerület Fenntarthatósági stratégiája is. Hiszen a világméretű intézkedések akkor érhetnek célba, ha azt a helyi törekvések támogatják.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat célja, hogy okoskerületet építsünk. Fejlesszük digitális tudásunkat, és  gazdálkodjunk hatékonyabban az energiával. Hogy minden döntés mögött legyen egy fenntarthatósági gondolat. Így sokkal zöldebb lesz a kerület, és a fejlett technológiákkal sokaknak javul a hozzáférhetősége a tanuláshoz, a munkához, az egészséghez.

A környezet, a társadalom és a gazdaság fenntartható működése így támogatja egymást. A fenntartható fejlődéshez mindhárom elengedhetetlen.