Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Csúcsidőben sűrűbben közlekednek a BKK járatai, az éjszakai járatok menetrendje holnaptól módosul

2020. november 12., 10:52

A BKK közlése szerint a fővárosi közösségi közlekedési járatok nappali menetrendje egyelőre nem változik, de a legnagyobb forgalmú csúcsidőszakokban a BKK sűrűbb járatkövetést biztosít számos vonalon. Az éjszakai kijárási tilalom hatályba lépése miatt azonban az éjszakai járatok vonalán új menetrendet vezetnek be: a belvárosi szakaszokon csökkentik a járatok számát.

A Magyar Kormány 2020. november 3-án a közösségi közlekedési járatok csúcsidei sűrítését rendelte el, november 10-én pedig kijárási tilalomról rendelkezett Magyarországon mindennap 20 órától másnap hajnali 5 óráig.

A BKK a nappali közösségi közlekedési járatokat a kijárási korlátozásoktól függetlenül változatlan menetrendi kínálattal indítja, miközben az elkövetkező időszakban kiemelt erővel vizsgálja a járatok kihasználtságát és azt, hogy az utazási igények jó kiszolgálása érdekében milyen közlekedésszervezői intézkedéseket szükséges még megtennie.

Az éjszakai járatok közlekedése azonban 2020. november 13-ától, péntektől a veszélyhelyzeti intézkedésekkel összhangban módosul. Minden járat továbbra is közlekedik, új menetrendjük szerint azonban Budapest belső területén 15 percenként indulnak a buszok, a külsőbb kerületek központja, illetve a nagyobb lakótelepek felé tartó járatok 30 percenként, az ezeken túli külső területek felé közlekedők pedig 60 percenként követik majd egymást. Az éjszakai járatok új menetrendje rövidesen elérhető lesz a BKK weboldalán.

A kormányrendeletben meghatározott, 15 és 19 óra közötti délutáni csúcsidőben a BKK a lehetséges legtöbb jármű forgalomba állításával fokozatosan sűríti a legkihasználtabb járatait az M3 és az M4 metró, az 1-es, a 4-es, a 6-os villamos vonalán, a budai fonódó villamoshálózaton, a Rákóczi úti tengelyen közlekedő buszjáratok és további, nagy kerületközpontokat, lakótelepeket kiszolgáló járatok (így a 9-es, a 23-as, a 31-es, a 32-es, a 85-ös, a 95-ös, a 105-ös, a 151-es, a 159-es busz, valamint a 76-os és a 79M trolibusz) vonalán.

A járványügyi intézkedésekhez kapcsolódóan változik a BKK jegy- és bérletpénztárainak nyitvatartása is: a pénztárak mindennap egységesen 5:30 és 19 óra között tartanak nyitva, ezalól csak a Corvin-negyednél található konténerépületben elhelyezett pénztár képez kivételt, amely hétfőtől péntekig 6 és 18 óra között várja a vásárlókat.

A BKK összes ügyfélközpontja 7 és 19 óra között tart nyitva, kivéve a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren található ügyfélközpontokat, amelyek átmenetileg bezártak.

A Magyar Kormány 2020. november 10-én megjelent rendeletével összhangban november 11-étől a helyi és a helyközi járatokon, így a BKK járatain is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók, illetve a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók. A díjmentes utazás a rendelet visszavonásáig vehető igénybe.