Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Czetz János tábornok lovasszobra az Argentin Nagykövetségen

2017. szeptember 27., 17:48

Bús Balázs polgármester az Argentin Köztársaság budapesti nagykövetségének adományozta Nagy Benedek szobrász alkotását, mely a két fél által kiírt nemzetközi szoborpályázat második helyezettje lett.

2016. júliusában Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az Argentin Köztársaság magyarországi nagykövetségével közös nemzetközi, meghívásos, egyfordulós tervpályázatot hirdetett meg Czetz János szobrának tervezésére. A meghívott magyar művészek között volt Csikai Márta, Ifj. Kövér György, Rieger Tibor, Nagy Benedek, Argetínát Vivianne Duchini, Omar Estela, Leonardo Iramain, Daniel Ciancio képviselte.

A pályázat szempontjait figyelembe véve a zsűri 4 pályaművet értékelt. A pályázat első helyezettje az argentin származású Vivianne Duchini szobrászművész lovasszobra lett. Nagy Benedek szobrászművész alkotása ugyan nem nyert a pályázaton, de a zsűri nagyra értékelte a művész által készített lovasszobrot is. A pályázatra beadott pályaművét ezért Bús Balázs polgármester az Argentin Köztársaság budapesti nagykövetségének adományozta.

 

Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Maximiliano Gregorio-Cernadas Argentína budapesti nagykövete Fotó: Benkő Vivien Cher

Bús Balázs polgármester az Argentin Nagykövetségen elmondott beszédében úgy fogalmazott, a magyarság szabadságszeretete és forradalmainak bukása számos tanulsága mellett két dologra is rávilágít. Egyfelől megmutatja azt a mélyről jövő bátorságot, amellyel ismert hőseink vezető szerepet vállaltak a felkelők seregében, s ha a sors úgy hozta, még a vértanúságot is. A ’48-as tábornokok és az 1956-os kivégzett, elítélt vagy elkergetett hazafiak életpályája erre a bizonyíték. Másfelől azt is láthatóvá teszi, hogy mely népek azok, akiktől a magyarok segítséget és befogadó támogatást remélhetnek szükség idején. Európában a lengyelekhez fűződő barátságunkat a történelmi bajtársiasság alapozta meg évszázadokkal ezelőtt, ám úgy vélem, az argentin emberektől sem idegen az efféle, jövevényeket fogadó barátságos nyitottság.

Az Argentin Köztársaság budapesti nagykövete, Maximiliano Gregorio-Cernadas hangsúlyozta Czetz tábornok magyarországi hősiességét valamint Argentínáért végzett odaadó munkáját. A nagykövetség vezetője köszönetet mondott Bús Balázs polgármesternek a szoborpályázat megszervezéséért, valamint Nagy Benedek alkotásának adományozásáért.

A székely, magyar és örmény felmenőkkel is rendelkező Czetz János, a forradalom legfiatalabb honvéd tábornoka igencsak kacskaringós életutat járt be hosszú élete során. A Habsburg birodalom abszolutizmusa elől menekülve számos európai országban megfordult, s noha Svájcban, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban is rövidebb-hosszabb időt töltött, végül Argentínában találta meg a számítását. Felvette a Juan Fernando Czetz nevet, s nem csupán a katonai-műszaki életben, de a térképészet és a vasútépítés terén is sokat tett Argentínáért.

A Czetz János szoborpályázat eredményéről további információk itt találhatóak: http://obvf.hu/czetz-janos-szoborpalyazat/