Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

December 3. a fogyatékossággal élő emberek világnapja

2021. december 3., 08:00

Felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek problémáira, ezzel a céllal döntött az ENSZ 1992-ben a világnap mellett. Ugyanennyire fontos azonban fókuszba helyeznünk azt is, mik a lehetőségeik, továbbá hogy a nehézségeket hogyan győzhetjük le együtt.

„A fogyatékosság nézőpont kérdése. Ha csak egy dolgot jól csinálsz, valakinek már szüksége van rád.” (Martina Navratilova)

 

Az egykori világelső teniszezőnő gondolatai egyszerűen írják le, amit az Egészségügyi Világszervezet másképpen, de ugyanazzal a tartalommal fogalmazott meg: „nem maga az állapot, hanem a társadalom mint közeg tesz egy személyt fogyatékossá, azáltal, hogy kategorizál.”

A társadalmat mi magunk alkotjuk, így ha helyben közösen cselekszünk, az nem marad hatástalan. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és intézményei kiemelten fontosnak tartják és támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyek a kerületben élő érintett emberek társadalmi befogadását szorgalmazzák. A polgármesteri hivatalban pedig esélyegyenlőségi referens koordinálja a területhez kapcsolódó feladatokat.

Köszönjük a segítő szakemberek és civil önkéntesek áldozatos munkáját. Büszkék vagyunk arra, hogy kerületünkben több mint hatvan éve működik fogyatékossággal élő társainkat ellátó intézmény.

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ évtizedek óta biztosít munkahelyet és munkaalkalmat az ott dolgozó ellátottaknak. Amellett, hogy sokuk számára ez az egyetlen lehetőség értelmes és hasznos munka végzésére, számos kerületi és távolabbi vállalkozás, cég visszatérő megrendelőként megbecsüli, keresi, értékeli tevékenységüket.

Központunk ellátottjai az elmúlt évben adventi adománygyűjtő akciónkba bekapcsolódva saját készítésű ajándéktárgyakkal tették szebbé másoknak az ünnepeket. Az idei karácsonyi vásárra pedig gyönyörű kézműves termékekkel készültek, amelyek megvásárolhatóak a Fő téren.

Szintén a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából az Esernyős Galériában az Infinitívusz – Pilinszky János emlékére című kiállítás egy érdekes és újszerű útra kalauzolja a látogatókat: tárlatvezetést szerveztek audionarrációval.

A nap folyamán az Esernyős szakmai kerekasztal-beszélgetésnek is otthont ad.