Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Déri Tibor, Újpest polgármestere: „Egyértelmű választ szeretnénk kapni, miért készült ez a hatástanulmány”

2020. augusztus 28., 23:01

2020. augusztus 26-án délelőtt 10 órától a Pest Megyei Kormányhivatal közmeghallgatást tartott a Hajógyári-sziget árvízvédelméhez kapcsolódó környezeti hatástanulmányról. Az eseményen meghívásunkra Déri Tibor, Újpest polgármestere is részt vett. Beszámolónkban a hatástanulmánnyal kapcsolatos véleményét ismerhetik meg.

Déri Tibor felszólalásában kijelentette: „Egyértelmű választ szeretnénk kapni arra, hogy mi a megrendelő kérése, mit kell megvédeni?”

Véleménye szerint a hatástanulmányban csak alig, vagy nem elég egzaktan jelennek meg a környező területekre, kerületekre vonatkozó hatások. „Elkészültek-e a hatástanulmányok a IV. és a XIII. kerületre vonatkozóan, hogy egy magasabb vízállás esetén ez hogyan érinti majd a környező kerületeket? Mi lesz a Szilas patakkal és Megyer településrésszel, ahol most is problémák vannak az árvízvédelemmel?” – tette fel további kérdéseit.

Elmondása szerint a tanulmányban egyáltalán nincsenek tervek az újpesti árvíz védművek megerősítésére, ami pedig egy ilyen horderejű tervnél alapvető kell, hogy legyen.

Végezetül kiemelte: „Újpest nem támogatja a gátépítést az Óbudai- (Hajógyári-) szigeten!”