Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Dr. Kiss László: A III. kerületben senki nem marad segítség nélkül

2020. április 4., 09:59

Három hét telt el a veszélyhelyzet kihirdetése óta, ezalatt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata átszervezte szolgáltatásait, rendezvények helyett az idősek és rászorulók ellátásáról gondoskodik. Óvodai, bölcsődei ügyelet működik, a veszélyhelyzet miatt állásukat vesztett kerületiek szociális támogatása megoldott. Interjú a polgármesterrel.

Hozzávetőleg hány idős ember ellátásáról gondoskodik az önkormányzat?

Több száz 70 év feletti, máshonnan segítséget kapni nem tudó ember bevásárlását, gyógyszerbeszerzését intézzük jelenleg, és szükség esetén tovább tudjuk bővíteni a kört. Ellátjuk – igénybejelentés alapján – a hatósági karanténban lévő embereket és segítjük az egyedülálló szülőket. Példás az együttműködés a kollégák között, a közterület-felügyelet, az idősklubok munkatársai, a szociális munkások közösen szervezik a ellátást. Külön köszönöm, hogy sok óvónő is bekapcsolódott a munkába.

Hogy áll a kerület védőfelszereléssel, kézfertőtlenítővel?

Időben indítottuk a beszerzéseket, ezért a kezdetektől meg tudtuk oldani, hogy a valamennyi munkatársunk, aki a lakossággal kapcsolatba kerül a munkája során, azt biztonságosan tehesse. Az idősek, rászorulók ellátását is a megfelelő óvintézkedések mellett, maszkban, kesztyűben végzik a kollégáink. Habár egyértelműen nem az önkormányzat feladata, de nem hagytuk figyelmen kívül a kerületi háziorvosok segélykérését: védőfelszerelést és maszkot biztosítottunk nekik is, mert elsődleges érdek, hogy a járványhelyzetben az alapfokú orvosi ellátás rendszere fennmaradjon.

Elindult a számháború a karanténban lévő és ténylegesen fertőzött emberek számáról. Mi az, amit valóban tudni lehet?

Sajnos nagyon kevés hivatalos információt kapunk  Kormányhivataltól, és ezt sem áll módunkban ellenőrizni. Ugyanakkor a járvány mostani szakaszában valószínű, hogy a fertőzöttek egy részéről nincs tudomása a hivatalos szerveknek sem. Ezért is hangsúlyozzuk mindig: aki teheti, maradjon otthon, akinek pedig segítségre van szüksége, hívja az önkormányzat ingyenes információs vonalát. Az elmúlt napokban fokoztuk a megelőző lépésinket: szigorúan ellenőrizzük a lezárt játszótereket, fitneszparkokat, fertőtlenítjük a közterületeket.

Milyen segítséget kaphat, aki a veszélyhelyzet miatt elveszítette az állását?

Új szociális támogatási formákat vezettünk be. Veszélyhelyzeti krízistámogatást igényelhet, aki a kialakult helyzet miatt vesztette el a munkáját vagy nem kap fizetést. Tudunk segíteni azoknak is, akik nehéz helyzetbe kerülve a lakbérüket nem tudják fizetni.  A részletes feltételeket és az igénylés módját az obuda.hu oldalon tettük közzé. A III. kerületben senki sem marad segítség nélkül, igyekszünk az idős emberek társállatainak ellátását is megszervezni. Rászorultsági alapon a Macskaárvaház Alapítvánnyal együttműködve az eledelek, almok beszerzését és házhozszállítását is meg tudjuk oldani.