Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Dr. Kiss László polgármester válasza Gulyás Gergely miniszter levelére

2020. május 14., 11:02

“A korlátozások fokozatos megszüntetése ütemének és mélységének meghatározása annak felelőssége, aki az ehhez szükséges bontásban a járványügyi adatokkal rendelkezik.”

A válaszlevelet teljes terjedelmében közöljük:

Tisztelt Miniszter Úr!

A budapesti kijárási korlátozások feloldása és a fővárosi élet fokozatos újraindítása ügyében küldött véleménykérő levelére hivatkozással, tisztelettel tájékoztatom az alábbiakról.

A III. kerületi önkormányzatnak a járványügyi helyzet mérlegelésére kevés lehetősége van, tekintve, hogy erről az önkormányzat – más önkormányzatokkal megegyezően – kevés közvetlen információval rendelkezik. Az egészségügyi szabályok és fizikai távolságtartás betartása és a rendőrség fokozott ellenőrzése mellett – a növekvő számú lakossági igényre is figyelemmel – szeretnénk újra kinyitni néhány közterületi egyéni szabadidős sporttevékenységet szolgáló sportlétesítményt és játszóteret. Ugyanakkor a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet módosítását szükségesnek tartom a játszóterek újranyitása kapcsán, hiszen a játszótér nem egyéni szabadidős sporttevékenységet szolgáló létesítmény.

Mindezzel együtt szeretném jelezni, hogy az óvodai ellátásra vonatkozó igények növekedésének jelenlegi üteme mellett az 5 fős csoportlétszám korlátozás miatt belátható időn belül az ellátást már nem fogja tudni az önkormányzat biztosítani, ezért kezdeményeztem dr. Kásler Miklós miniszter úrnál az 5 fős csoportlétszámra vonatkozó korlátozás mielőbbi szíves felülvizsgálatát, és feloldását.

Ugyanakkor szeretném felhívni Miniszter úr szíves figyelmét, hogy a közterületi lezárások tekintetében rendkívül megnehezítette a kerületi önkormányzat mozgásterét, hogy a kormányzati felhatalmazó rendelkezések rendre későn – egy kivétellel az érintett kezdőnapot megelőző napon 23 óra után – jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Sajnálattal tapasztalom azt is, hogy a Kormány változatlanul eltitkolja a közvélemény és az önkormányzatok előtt a járvánnyal kapcsolatos részletes területi bontást és a fertőzöttség jellegét is magába foglaló adatokat.

A korlátozások fokozatos megszüntetése ütemének és mélységének meghatározása annak felelőssége, aki az ehhez szükséges bontásban a járványügyi adatokkal rendelkezik.

Várom mielőbbi megtisztelő válaszát.

Budapest, 2020. május 14.

Üdvözlettel:
Dr. Kiss László

polgármester

 

Gulyás Gergely miniszter levele itt megtekinthető.