Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Dr. Kiss László: „Szükségtelen beruházás” – Beszámoló a Pest Megyei Kormányhivatal közmeghallgatásáról

2020. szeptember 1., 07:26

2020. augusztus 26-án délelőtt 10 órától a Pest Megyei Kormányhivatal közmeghallgatást tartott a Hajógyári-sziget árvízvédelméhez kapcsolódó környezeti hatástanulmányról. Beszámolónkban dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármesterének hatástanulmánnyal kapcsolatos véleményét ismerhetik meg.

Dr. Kiss László a Hajógyári-sziget árvízvédelméhez kapcsoló környezeti hatástanulmánnyal kapcsolatban elmondta, hogy a lényeges kérdéseket a tanulmány egyáltalán nem érinti.

„Kicsit szürreális helyzetben vagyunk. Azért építünk gátat, hogy megvédjük a szigeten lévő fákat úgy, hogy közben kivágunk ezer fát?” – tette fel a kérdést a Pest Megyei Kormányhivatalnak a polgármester.

„Ha ezt végiggondoljuk, rájövünk, hogy ennek semmi értelme. Jelenlegi információink szerint ezért jelen pillanatban ez egy teljesen szükségtelen beruházás.

Az ökológiai értékelések figyelembevételekor nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberi tényezőt – folytatta a polgármester. – A tervnek emellett azért sem lehet relevanciája, mivel a Hajógyári-szigeten jelenleg szabályozói jogokkal bírók közül senki sem akarja a beruházást.

Szeretném kiemelni, hogy a III. kerületi önkormányzat, mint tulajdonos nem kíván olyan döntéseket hozni, amelyek megváltoztatnák a tulajdonában álló területek szabályozását.

Nem jelenthető ki, hogy a terveknek relevanciájuk lenne. Nem kívánunk ahhoz asszisztálni, hogy a Hajógyári-szigetnek a rekreációs funkciója megváltozzon. A jelenlegi tervek a sziget ezen funkciójának megtartását – amit a kerület és a főváros vezetése is kívánatosnak tart – veszélyeztetik, és ezek azok az ökológiai károk, amelyeknek a felmérése szükséges. Ez véleményem szerint nem történt meg.

A Hajógyári-szigeten senki sem akar olyan beruházást, amelyet a gátépítés meg tudna támogatni. Ilyen érdekünk, szándékunk nincs, és ezt nem is támogatjuk!

Miért kellene több mint 10 milliárd forint közpénzt olyan beruházásra költeni, amelyet senki nem akar, aki itt él?

Kérem a kormányhivatalt, hogy ezt a projektet sürgősen fújja le, mert erre semmi szükség nincs!” – fejezte be felszólalását a polgármester.