Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Ebösszeírás a kerületben – Kedvenceink és önmagunk védelme a cél!

2020. november 1., 11:45

Aki kutyát tart, tudja, hogy az eb nem csupán kisállat, hanem a társunk, a barátunk, az életünk része. Gondoskodunk a jóllétéről, az egészségéről, felelősséget vállalunk érte. Az ebösszeírás, azaz kedvencünk adatainak számontartása a felelős állattartás fontos része.

Az ebösszeírás törvényi kötelezettségünk, véd bennünket, és védi kedvenceinket is. Kérünk minden felelős gazdát Óbuda-Békásmegyeren, hogy vegye komolyan, és segítse az önkormányzatot a feladat elvégzésében.

A magyarországi településeken háromévente kerül sor ebösszeírásra, önkormányzatunk legutóbb 2017-ben végzett  adatgyűjtést a kerületben.  Az ismételt adatgyűjtés és a meglévő adatbázis frissítése a kóborló kutyák tulajdonosainak gyorsabb és könnyebb beazonosíthatóságát és az esetleges zoonózisok (állatról emberre terjedő) betegségek elleni hatékony védekezést is segíti.

A jelenlegi ebösszeírás időtartama: 2020. november 1.–december 31.

Az adatszolgáltatás önbevallásos módszerrel történik, ám fontos kiemelni, hogy ez minden ebtartó törvényi kötelezettsége, az állatvédelmi törvény alapján a bejelentés elmulasztása bírsággal jár.

Néhány fontos tudnivaló:

  • 2013. január 1-jétől minden négy hónapos kornál idősebb eb csak transzpanderrel (mikrochippel) megjelölve tartható. Kérjük, amennyiben még nem tett eleget jelöltetési kötelezettségének, az ebösszeírás határidejéig pótolja azt.
  • Az ebtartók az összeírást követően is kötelesek az adatváltozásokat (elhullás, szaporulat, tulajdonosváltás, tartási hely változása) írásban bejelenteni a hivatal felé.
  • Az adatszolgáltatás teljesítése előtt ellenőrizzék az állat/állatok utolsó veszettség elleni kötelező oltásának időpontját, és amennyiben az egy éven túl történt, kérjük az oltást haladéktalanul pótolni.
  • Az ebtartók részére az adatszolgáltatás kötelező, a 2014-ben, 2017-ben és az azóta eltelt időben bejelentett ebeket a 2020. évben ismételten be kell jelenteni!

Az adatlapot az eb/ebek oltási könyvének adatai alapján kell kitölteni. Fontos, hogy minden egyes kutyáról külön adatlapot kell kitölteni, amelyet aláírva kell visszajuttatni a hivatalhoz.

A bejelentéshez az adatlap innen tölthető le.

Nyomtatott formában adatlap

  • az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján (1033 Budapest, Harrer Pál u. 2.),
  • az Óbuda Újságban,
  • a közreműködő állatorvosok rendelőiben található.

Az adatlap visszaküldésének módja:

  • postai úton a Budapest Főváros III. kerületi Polgármesteri Hivatal, 1033 Budapest, Fő tér 3. címre, a borítékra, kérjük, írják rá: „Ebösszeírás”

Személyesen az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján (1033 Budapest, Harrer Pál u. 2.), illetve a közreműködő állatorvos rendelőjében adható le.

A személyes ügyintézésnél minden esetben az adott helyszínre vonatkozó járványügyi előírások érvényesek!

Kérjük, tegyenek eleget törvényi kötelezettségüknek, az adatkérő lapot pontosan töltsék ki, és határidőn belül küldjék vissza, ezzel segítve a hivatal munkáját.

Köszönjük az együttműködést!

 

Az adatlaphoz kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót itt olvashatja el.