Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Egy éves évfordulóját ünnepelte az Ezüsthegyi Könyvtár

2019. július 12., 13:41

Az Óbudai Platán Könyvtár fiókkönyvtára, az Ezüsthegyi Könyvtár idén júniusban már egy éve, hogy egy új, nagyobb gyűjteményt befogadni képes helyen várhatja olvasóit. Az évforduló alkalmából június 29-én színes programokkal várta a könyvtár látogatóit.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat fenntartásában működő Óbudai Platán Könyvtár 2004-ben nyitotta meg fiókkönyvtárát a Békásmegyeri Közösségi Házban. Vonzáskörzete elsősorban a békásmegyeri lakótelep hegy felőli oldala, és az Ófalu, de sokan a környező településekről is igénybe vették szolgáltatásait. A közösségi házban ideális helye volt a fiókkönyvtárnak a megközelíthetőség szempontjából, de a használható terület (60 négyzetméter) sem a dokumentumok teljes szabadpolcos elhelyezésére, sem a nagyobb olvasóforgalom lebonyolítására, sem a szolgáltatások minőségi fejlesztésére nem volt alkalmas. A felújított és 2018-ban átadott épület a békásmegyeri lakótelep és Békásmegyer-Ófalu közötti Ezüsthegy utcában nagyon kedvező helyen, a lakótelepen, és az Ófaluban élőknek egyaránt jól megközelíthetően tudja biztosítani a könyvtári ellátást.  Mivel az épület műemléki védettség alatt áll, az eredeti homlokzati képet megtartva alakítottak ki modern könyvtárat az építtetők.

Az új könyvtár kialakítandó nyitvatartása, állomány-összetétele, szolgáltatásai és programkínálata az előzetesen felmért olvasói igényekhez igazodik. A könyvtár segítőkész, jól képzett, kedves könyvtárosokkal, kellemes környezetben, közel 22 000 kötettel, folyóiratokkal, DVD-filmekkel, hangoskönyvekkel várja látogatóit. Könyvállományában, programkínálatában a gyerekektől kezdve az idősebb korosztályig, mindenki találhat kedvére valót. A felnőtteket ismeretterjesztő előadások, irodalmi estek, író-olvasó találkozók, zenés programok, klubfoglalkozások és lakossági kezdeményezésű események, míg a gyereket meseírókkal való találkozások, játszóház, kézműves foglalkozások, bábszínházi előadások, ismeretterjesztő programok várják.

Az új épületben önálló termet kapott a kibővült gyerekállomány. A gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő részlegek kerültek kialakításra, mint a mesesarok: ahol piciknek szóló mesekönyvekkel, plüss játékokkal berendezett kuckó várja a kicsiket, vagy az ifjúsági regények: a már önállóan olvasó gyerekeknek szóló elbeszélések szeretetről, családról, barátságról, állatokról, kalandokról. A felfedező kedvű fiatalok ismeretterjesztő és népszerű tudományos gyerekkönyvek közül válogathatnak a szakirodalom állományban. A könyvtár újonnan, a kamaszok stílusában kialakított, önálló gyűjteménye a kamaszoknak szóló részleg, ahol a magányra vágyókat boxok, babzsákok, a társaságkedvelőket asztalok, székek és társasjátékok várják. A könnyed olvasáshoz tini regényeket, fantasy, szerelmi történeteket, képregényeket kínálnak.

A zöldkönyvtári szemléletet jól tükrözi a kölcsönző térben kialakított ökosarok, amely a fiataloknak és felnőtteknek egyaránt szóló környezettudatos gondolkodás- és életmód elsajátítását, a fenntartható fejlődéssel, zöld kultúrával, ökoszemlélettel kapcsolatos tudás megszerzését segítik. Az ökösarok mellett szintén speciális zöld szolgáltatás a minta tankert, fűszerkert, a herba teázó, a szabadtéri és öko-foglalkozások, valamint az idén ősztől elérhető magkönyvtár.  A 600 m2-es kert tavasztól őszig szerves része, helyszíne az olvasásnak, a játéknak a közösségi kertészkedésnek és a kulturális programoknak. Ez biztosítja helyszínét az ún. „szabadtéri olvasóteremnek” is, ahol virágos környezetben, kényelmes padokon, napozó ágyakon lehet a friss levegőn pihenni és olvasással feltöltődni.

Az évforduló alkalmából június 29-én a születésnapi vigadalomban a látogatók megtekinthették a Hová lettek a pöttyök című interaktív bábelőadást a Hatszín Teatrum állandó fellépőitől, a Manócska Társulattól. A gyerekek a mesét követően népzenei hangszerekkel ismerkedhettek a békásmegyeri kötődésű Pereputty Együttes zenei összeállítása során. Mindemellett kreatív kézműves játszóházi programokkal és ingyenes beiratkozási lehetőség várta a látogatókat.