Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Egy polc, ami a magyar-lengyel barátságra emlékeztet

2016. március 23., 07:55

A Civil Házban a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából lengyel könyveknek, kiadványoknak helyet adó polcot avatott Bús Balázs polgármester és Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete.

Kétségtelen tény, hogy ha valahol lengyelek és magyarok összejönnek, akár korábbról ismeretlenek is egymásnak, pillanatok alatt közvetlen légkör és barátian jó hangulat alakul ki közöttük. Erre volt példa az a március 21-ei délután, amikor is a Kolosy téri Civil Házban Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere, valamint a lengyel-magyar barátság hívei jelenlétében Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete felavatta a Civil Ház egy könyvespolcát, amely mostantól a két nép közös történelmét és barátságát bemutató könyveknek ad helyet.

Tizedik alkalommal ünnepli a két nép a Lengyel Magyar Barátság Napját, ami hivatalosan ugyan március 23-án van, de mint mindig, ezúttal is egymást érik az ünnepi események március utolsó heteiben. A Civil Házban megtartott rendezvény közvetlen hangulatának alaphangját már Kovács István történészprofesszor rögtönzött előadása megadta a galériában látható lengyel és magyar közös múlt történelmi alakjairól szóló könyvéből vett illusztrációkból március 15-e alkalmából összeállított kiállításról szóló élménydús előadásával. Az 1848-49-es lengyel légionistákról – akik több, mint négyezren voltak – ilyen részletes és lélekhez szóló előadást máshol nemigen lehet hallani.

Bús Balázs polgármester arra a felismerésre hívta fel a figyelmet, hogy míg más nemzet fiaihoz kezdetben kimért távolságtartással viszonyulunk, addig lengyel barátainkkal szinte azonnal kialakul a közös nevező. Ebben nyilván a hasonló történelmi tapasztalat és a bennünket alakító társadalmi közeg is közrejátszik. Ez a viszony nem csupán két ember kapcsolatára érvényes, hanem a két ország közötti viszonyra is. A közelmúltban járt hazánkban a Lengyel Köztársaság elnöke, akinek tiszteletére a budapesti hidakon lengyel és magyar zászlók lobogtak, ami a több évszázados sorsközösséget idézte. Köszöntő beszédében a polgármester a lengyel kultúrával, irodalommal kapcsolatos személyes élményeit is megosztotta a közönséggel, majd két saját könyvével járult hozzá a két nép barátságát reprezentáló könyvespolchoz.

civil ház lengyel program 2016.03.21 (28)

Roman Kowalski nagykövet polcavató beszédében ugyancsak kitért a lengyel államelnök minapi magyarországi látogatására, amely nem csak a két ország hivatalos ügyeinek intézéséről szólt, hanem a március 23-ai Lengyel-Magyar Barátság Napjának megünnepléséről is. A látogatást azonban azzal kezdte az államelnök, hogy Óbudára jött, hogy virágot helyezzen el és gyertyát gyújtson a Katyni Mártírok Emlékművénél. Ez azért is fontos, mert kevés olyan hely van a világon, illetve ez az egyetlen Közép-Kelet-Európában is, amely a katyni traumatikus történelmi pillanatra emlékezik. Roman Kowalski köszönetét fejezte ki ezúttal is Bús Balázs polgármesternek ennek a történelmi helynek a kitalálásáért és megvalósításáért, amiben a nagykövetség csak segíteni tudott.

Roman Kowalski a beszédeket követően közvetlen hangú beszélgetésen vett részt, amelyet Kovács Orsolya Zsuzsanna polonista vezetett. A nagykövet a két nép közötti gazdasági és kulturális kapcsolat méltatása mellett a két ország közötti autós és vasúti közlekedés még mindig nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet, miközben a repülőjáratok immár sűrű közlekedését is megemlítette. Bátorította a magyarokat általában, de a fiatalokat különösen, hogy utazzanak Lengyelországnak nem csak a közel eső részeibe, hanem az északi területeire is, mert ott szintén sok kulturális és művészeti érdekességre lelnek. A fiatalok ilyen irányú kapcsolatteremtésére 60 millió eurós program indult.

civil ház lengyel program 2016.03.21 (19)