Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Egy százalék alatt volt a fertőzöttségi arány a Fővárosi Önkormányzat decemberi lakossági tesztelésén

2021. január 5., 15:16

Decemberben, az ünnepek előtt összesen 7500 ingyenes gyorsteszt elvégzését ajánlotta fel a Fővárosi Önkormányzat a fővárosban élőknek. A város négy pontján felállított tesztpontokon végül 6523-an jelentek meg, akik közül mindössze 41 esetben találtak koronavírus-fertőzöttet.

A Városháza parkban, a Széna téren, a Keleti pályaudvaron és a Kelenföldi pályaudvarnál felállított szűrőpontokon talált pozitív esetek aránya így mindössze 0,62 százalék volt. Azonban – ahogy erről a tesztelés résztvevői is tájékoztatást kaptak – negatív gyorsteszt esetén nem jelenthető ki százszázalékos biztonsággal, hogy a tesztelt nem fertőzött.

A szűrés végén a Fővárosi Önkormányzat önkéntesei megkérdezték a résztvevőket arról, hogy mennyire voltak elégedettek a szolgáltatással. A kitöltők közül 94 százalék azt jelölte meg, hogy rendkívül hasznosnak tartotta a tesztet, és csupán 6 százalék vélte ennek ellenkezőjét.

A jelentkezők túlnyomó többsége a lebonyolítással is teljes mértékben meg volt elégedve. A kitöltők 90 százaléka ajánlaná a tesztet másoknak is, és a többség a jelentkezést is egyszerűnek és gördülékenynek ítélte meg. A tömeges tesztelés a legnagyobb fegyver a koronavírus terjedése ellen, ameddig nincs mindenki számára elérhető vakcina.

A Fővárosi Önkormányzat az ünnepek előtt azért szervezte meg az ingyenes lakossági szűrést, hogy ezáltal ki lehessen szűrni és el lehessen különíteni olyan tünetmentes vírusfertőzötteket, akik az ünnepek alatti családi eseményeken esetleg továbbadták volna a betegséget szeretteiknek.