Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Egyedül nevelek – támogató csoport szülőknek

2018. április 3., 16:00

Újra elindul az ingyenes támogató csoport az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ szervezésében, III. kerületi, gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek. Az április 10-én kezdődő és összesen 6 alkalmas terápiás találkozások idejére gyermekfelügyeletet is biztosítanak.

Amikor egy családban csak az egyik szülő van csak jelen, és egyedül működteti,  tartja össze a mindennapokat, az a család és környezetük minden tagjára újabb feladatokat, szerepeket ró. Másképp kell jelen lenni, másképp kell szervezni az életet.

Szakembereink tudják, egyedül nevelni a gyermekünket kihívás és feladat!

A csoportban éppen ezért segítő szakember jelenlétében oszthatják meg a résztvevők problémáikat, tapasztalataikat, amelyekkel ugyanakkor segíthetik sorstársaikat is. Hétről-hétre közösen, témák szerint járják végig a szülők a lehetséges új helyzeteket, gyakorlatok által belehelyezkednek egy-egy kihívásokkal teli szituációba, hogy azután együttesen előhívják és erősítsék az erőforrásaikat és megtalálják  a megoldásokat.

Amiről biztosan szó esik, kérdésként, problémaként felmerül a csoportban az egyszülős élethelyzettel kapcsolatosan:

  • hogyan gazdálkodjak az időmmel,
  • milyen új szerepeket kell betöltenem,
  • hogyan legyek egyszerre következetes, szigorú, engedékeny és támogató,
  • kire számíthatok, kihez fordulhatok probléma esetén,
  • hogyan kommunikáljak gyermekemmel, mit mondhatok el neki,
  • és sok minden egyéb.

A csoporttalálkozókra azokat a szülőket várják, akiknek  bármilyen oknál fogva úgy alakult az élete, hogy egyedül kell nevelnie gyermekét, gyermekeit. A csoport az első találkozás után zárttá válik, így biztosítva a jelentkezőknek a kiszámíthatóságot, a biztonságot.

A csoportos alkalmak idejére gyermekfelügyeletet biztosítanak Gyermekvédelmi Központ munkatársai, amennyiben erre igényük van a jelentkezőknek!

Helyszín: 1035 Budapest, Váradi S. u. 9-11.
Első találkozás: 2018.04.10
Ezt követően kéthetente keddenként 16.15 -17.45, összesen 6 alkalommal.

A csoportot vezetik: Hegedűs Réka, mediátor,családterapeuta-jelölt; Vaskor Gréta mese és családterapeuta

Jelentkezés és további információk:

Hegedüs Réka +36 30 459 3131
email:reka.hgds@gmail.com

A csoportfoglakozásokról ezeket írták a korábbi résztvevők:

“Nagyon örültem, hogy lehetőséget kapok arra, hogy szakemberekkel és hasonló körülmények között élő társakkal találkozhassak, és beszélhessek. Egész héten az tartotta bennem a lelket, hogy hétfőn újra együtt lehessek velük, mert éreztem, hogy ők teljes elfogadással meghallgatnak. Úgy érzem, enélkül a csoport nélkül nem lett volna sem erőm, sem tudásom összeszednem magam, végre sikerült rendbe tennem az életemet.”
 
“Mit kaptam? Úgy érzem, sokkal többet kaptam, mint reméltem. … Vártam az új alkalmakat és reménykedtem, hogy újabb és újabb problematikus területekkel, élményekkel lesz alkalom foglalkozni, más szemszögből nézni rájuk vagy eljutni egy másik állásponthoz. Úgy érzem, a munka éppen csak elkezdődött. Remélem, hogy itt is, de mindenképpen minden adandó alkalommal folytatni fogom. Főleg elvált szülőknek, de minden gyerekét egyedül nevelő szülőnek ajánlom, aki szeretne kimozdulni a válással, tartós egyedülléttel és az egyszülősséggel járó érzelmi kátyúból.”
 
“Miért jó részt venni az “Egyedül nevelek” csoport összejövetelein? Mert az ember rájön, hogy nincs egyedül a problémáival, bármennyire is meg volt erről előzetesen győződve. Belátja, hogy léteznek egészen más körülmények között élő, egészen más kinézetű, habitusú és gondolkodású emberek, akiknek a problémái kísértetiesen hasonlítanak az övére. Rádöbben, hogy nem ő az egyetlen, aki ugyanazokkal a nehéz, sokszor embert próbáló feladatokkal küzd. És eközben a résztvevő arról is meggyőződhet, hogy ugyan mint, mindenkinek neki is a saját problémái a legsúlyosabbak, mégsem cserélne senki más sorsával. És ezeken a nagyon fontos felismeréseken át a két segítő pontosan olyan észrevétlenül, szelíden és hatékonyan nyújt segítséget a felmerülő kérdésekben a csoport tagjainak, ahogy a folyó csiszolja végtelen türelemmel és szeretettel a kicsit durva, kicsit ellenálló, de aztán végül önmagát mégiscsak az áramlatnak megadó
kavicsot.”
 
Kedves Édesanya! Kedves Édesapa!
 
Ha úgy érzi összecsapnak a hullámok a feje felett, vagy csak visszaigazolásra, megerősítésre vágyik, hogy vajon jól csinálja-e, vagy szeretne egy megértő, támogató közösséghez tartozni, jelentkezzen bátran, hozza el gyermekét is, hogy ő is új barátokra leljen!