Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Egyéves lett az Óbudai Családi Tanácsadó Családi Közösségi Tere

2021. július 23., 14:10

2020. június 26-án ünnepélyes keretek között adták át az Óbudai Családi Tanácsadó békásmegyeri Családi Közösségi Terét a Víziorgona u. 10. szám alatt, ahol az elmúlt egy évben több mint hétszáz embernek nyújtottak drogprevenciós, munkaerőpiaci és egyéni tanácsadást, valamint csoportfoglalkozásokat és közösségi programokat is szerveztek.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Versenyképes Magyarország Operatív Program keretében 708 millió forint támogatásban részesült a „Szociális városrehabilitáció megvalósítása Békásmegyeren” elnevezésű projektjével. Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ pedig a “Kábítószer-prevenciós programok támogatása” pályázaton további 6 millió forintot nyert a „Drogprevenciós szabadulószoba kialakítása” programjával.

A két pályázat eredményeképpen 2020. június 26-án ünnepélyes megnyitón adták át a Családi Közösségi Teret a Víziorgona utcában.

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ az elmúlt évben elsősorban Békásmegyer hegy felőli oldalán, másodsorban pedig a kerület egészében élők számára nyújtott csoportfoglalkozásokat, tréningeket, közösségi eseményeket a közösségi térben.

A gyermekek az élményterápiás műhelyfoglalkozáson a művészetterápia segítségével fejleszthették kreativitásukat. A drámajátékok alkalmával, a bábszínház- és az asszertivitástréningen pedig feldolgozhattak egy-egy valós otthoni vagy iskolai problémát az önismeret, a kommunikációs és a konfliktuskezelési készség fejlesztésével.

A felnőttek olyan foglalkozásokon vehettek részt, amelyeken segítséget, támogatást kaptak a családi problémák és a krízishelyzetek kezelésében. A csoportfoglalkozások segítettek feldolgozni a válást, a gyászt vagy akár a költözést, és az „otthon” szerepének időbeli változását is. A minőségi énidő csoport a fentiek mellett már a családok talpraállítását és a rejtett erőforrások kiaknázását célozta a járvány utáni időszakban.

Emellett jogi, mentálhigiénés, pszichológiai és hátralékkezelési tanácsadást, családterápiát és a Motiváció Alapítvánnyal közösen munkaerőpiaci tanácsadást is szerveztek, valamint adományokat osztottak szét.

A településrész lakossága számára pedig a Családi Közösségi Tér folyamatosan működtette a szociális fodrászatot, valamint a drogprevenciós és áldozatvédelmi szabadulószobát.

A Családi Közösségi Tér 2021 második félévében további személyiségfejlesztő, közösségépítő tanácsadásokat, csoportfoglalkozásokat és családi napokat tervez.

 

Szabadulószoba a Családi Közösségi térben

Békásmegyeri Családi Közösségi Tér folyosója

Szociális fodrászat a Családi Közösségi térben