Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Egymilliárdos plusz forrás a pünkösdfürdői védmű megvalósítására

2018. augusztus 30., 08:13

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén döntött arról, hogy a csillaghegyi öblözet árvízvédelmi fejlesztésének részeként a pünkösdfürdői védmű megvalósítására további 1 milliárd forintot biztosít többletfedezetként. Nevet kaptak eddig névtelen közterületek is.

A testület támogatta, hogy a pünkösdfürdői árvízvédelmi létesítmény megvalósítására további 1 milliárd 65 millió forintos fedezetet biztosítsanak keretösszegként.
A többletforrás biztosítására azért van szükség, mert a kiviteli tervezéshez szükséges feltárások során azzal szembesült a vállalkozó, hogy a meglévő töltéstestben három szakaszon, összesen mintegy 700 méter hosszban, a 2002-es árvizet követően megépített vízzáró fal a tendertervben megadottnál kisebb keresztmetszettel rendelkezik. Így a szivárgásgátlásban feltételezett szerepe és a tendertervekben megadott szivárgásszámítások felülvizsgálandóak.
Módosítást igényel továbbá, hogy a Barát-patakra korábban tervezett visszatöltésezés helyett az Országos Vízügyi Főigazgatóság torkolati műtárgyra adott tervezői megbízást. A tervezett műtárgy és a pünkösdfürdői beruházás tendertervein megadott kezdőszelvény között mintegy 100 méteren hiányzik az árvízvédelmi megoldás, amit műszakilag a pünkösdfürdői védműbe lehet csak integrálni.
A módosítások többletköltsége csak a vállalkozói követelés részletes kidolgozását és mérnök általi véleményezését követően határozható meg azzal, hogy a többletköltségek nem haladhatják meg a szerződéses ellenérték 50 százalékát – mutattak rá az elfogadott előterjesztésben.
Tarlós István főpolgármester jelezte: az elméleti maximális keretet biztosítják, hogy ne kelljen esetleg újra és újra közgyűlési döntést hozni. A most jóváhagyott forrás nagyobb része vélhetően megmarad – mutatott rá.

Még 2015 folyamán a Testvérhegy északi részén (a Kocsis Sándor és Virágosnyereg utca közti területen)  fűszerekről, új utcákat nevezett el a közgyűlés. Most ezt a kört bővítették Kardamom köz, Turbolya köz és Vizimenta utca elnevezésekkel. Közterület viseli a jövőben Varsó érsekének nevét Stefan Wyszyński utcaként. A kommunista diktatúrával szembeszálló lengyelek az évezred bíborosának nevezték a hajlíthatatlan főpapot (akit nagy valószínűség szerint a közeljövőben boldoggá avatnak.) A Fő tér melletti, Esernyősként ismert szobor-kompozíciónak is teret adó helyszínt pedig a Krúdy Gyula hőséről, Szindbádról nevezték el.