Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Egyre nő a mozgásszervi panaszokkal élők száma

2019. május 3., 09:18

A téma fontosságára való tekintettel a San Marco Szabadegyetem soron következő alkalmára Prof. Dr. Poór Gyula akadémikus, egyetemi tanár, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főigazgatója fogadta el meghívást és ‘A mozgásszervi betegségek színes világa’ címmel tart előadást.

A mozgásszervi megbetegedések világszerte a legelterjedtebb betegségek közé tartoznak. Vizsgálatokon alapuló becslések szerint előfordulási gyakorisága megelőzi a szív-érrendszeri betegségcsoportét.

Tévhit, hogy csak az idősebb korosztály tagjainál jelentkezik mozgásszervi betegségekkel járó fájdalom, hiszen egyre több fiatal felnőtt és középkorú is érintett. Mozgásszervi megbetegedés a lakosság minden korcsoportját érinti, természetesen a probléma eredete életkortól függően eltérő lehet.

A mozgásszervi megbetegedések az egyén, a család és a társadalom számára is komoly terhet jelentenek és egyre növekvő népegészségügyi problémát is okoznak. A magyar lakosság körében mintegy kétmillióra becsüljük a mozgásszervi betegségben szenvedők számát, ebből hozzávetőleg 130-150 ezer embert érint gyulladásos ízületi megbetegedés.

Az irodai, vagy ülőmunkát végzők gyakran számolnak be nyak- és váll feszüléséből adódó krónikus fájdalomról, valamint derékfájásról. Az életkor előrehaladtával pedig előtérbe kerülnek kopásos, meszesedéssel, csontritkulással járó elváltozások és ennek következményeként jelentkezhet a szűnni nem akaró fájdalom, esetleg funkciózavar, amely nem csak a mindennapokat nehezíti meg, hanem az egyén életminőséget is negatívan befolyásolja.

Szeretettel várjuk május 20-án, hétfőn 18 órától az Óbudai Társaskör nagytermében (1036 Budapest, Kiskorona u. 7.), legyen a vendégünk az ingyenes rendezvényen!