Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Együttműködés az átlátható, nyitott közösségi költségvetésért

2022. március 2., 14:06

Március 2-án együttműködési megállapodást írt alá Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, Szentendre Önkormányzata, Terézváros Önkormányzata és a Transparency International Magyarország a települések közösségi költségvetés kezdeményezéseihez kapcsolódóan. Az együttműködés célja a tapasztalatcsere, illetve az átláthatóság biztosítása a közösségi költségvetési projektek során.

A ünnepélyes, sajtónyilvános szerződés-aláíráson dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta, bár a városrészek, városok sajátosságai mások, és ennek megfelelően vannak a közösségi költségvetés lebonyolításában különbözőségek, ám a legfőbb cél közös: a közvetlen demokrácia gyakorlása.

Temesvári Szilvia alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy bár Terézváros speciális városszövete, sok esetben világörökségi, UNESCO-s védettsége sok esetben nem tesz lehetővé nagyberuházásokat, ám a részvételiség nemcsak a nagy projektekről, hanem a hétköznapi életet megkönnyítő fejlesztésekről is szól.

Fülöp Zsolt a Szentendrei Városrészi Költségvetés kapcsán megkérdezte a jelenlévőket, ki szeret adózni. Felhívására mindössze egy úr jelentkezett. Szentendre polgármestere elmondta: a kérdés relevanciáját az adja, hogy a tudatos állampolgár megérti, hogy adója nem a tengerbe hordott víz, hanem az a közösség ügyeihez, környezetünk fejlődéséhez tett hozzájárulás. Ezért Szentendrén Városrészi Költségvetésnek nevezték el a programot, a beérkezett javaslatok elbírálására pedig az ott élők jelentkezhetnek, ezzel is erősítve a közösségi felelősséget és a személyes részvételt.

Óbuda Békásmegyer Önkormányzat immár a harmadik alkalommal vág bele a Közösségi Költségvetés programba. Szentendrén a Városrészi Költségvetés második tervezési időszaka indul el márciusban – a tavalyi 50 millió után az idén 60 millió forintos keretösszeget fogadott el erre a célra a képviselő-testület. Terézvárosban idén először valósulhat meg ez a társadalmi részvételt erősítő program, 2022-ben összesen 30 millió forint elköltéséről dönthetnek a kerület lakói.

Martin József Péter, a Transparency International (TI) Magyarország ügyvezető igazgatója rávilágított, hogy Magyarországon az Európai átlaghoz képest nagyon alacsony az intézményekbe vetett bizalom, ezért a TI segítséget ajánlott fel a részvételi folyamatok átláthatóbbá és nyilvánosabbá tételében. A projekt során tapasztalatmegosztással segítik egymást a szervezetek, valamint a lakossággal folytatott párbeszédet erősítő közös eseményeket szerveznek. Az együttműködés keretében a TI csapata térítésmentesen nyújt szakmai támogatást a részt vevő önkormányzatoknak 2022. augusztus végéig, illetve az önkormányzatokkal együttműködve a részvételiséget, valamint az új igények és ötletek közös megfogalmazását ösztönző játékos programokat fognak megvalósítani tavasszal mindhárom helyszínen.

E programok keretében Óbuda-Békásmegyeren öt alkalommal is lehetősége lesz az itt lakóknak részt venni a tervezés folyamatában, a lakossági fórumok részleteiről hamarosan hírt adunk.

A három városvezető egyetértett abban, hogy a legfontosabb, hogy az állampolgárok érezzék: a közösségi költségvetés bizalomra épülő projekt, és hogy tisztában legyenek azzal, döntési helyzetben vannak.

 

dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere
Temesvári Szilvia, Terézváros alpolgármestere
Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere
Martin József Péter, dr. Kiss László, Fülöp Zsolt és Temesvári Szilvia ünnepélyesen aláírják az együttműködési megállapodást
Együttműködés a nyitott, átlátható közösségi költségvetésért