Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Együttműködés, tapasztalatcsere, jó gyakorlatok – Az első nemzetiségi kerekasztal Óbuda-Békásmegyeren

2022. június 26., 16:00

Az együttműködés fontosságának felismerése, egymás munkájának támogatása volt a fő célja a kerületben első ízben megszervezett Nemzetiségi Kerekasztal konferenciának, melyen a kerületi nemzetiségi önkormányzatok elnökei mellett a polgármesteri hivatal szakemberei és meghívott előadók vettek részt.

Az Óbuda-Békásmegyeren működő 12 nemzetiségi önkormányzat egyedülálló kulturális sokszínűséget biztosít kerületünkben. A sokféle nemzetiség együttélése megtanít bennünket arra, hogyan legyünk egymással elfogadóak, megértőek, hogyan tiszteljük egymás kultúráját,hagyományait, és a sokszínűséget lássuk meg egymásban a különbözőségek helyett!
Kerületünkben ez az első olyan szakmai rendezvény, mely hiánypótló szándékkal szeretne teret adni annak, hogy közösen gondolkodva, egymástól tanulva, egymáshoz kapcsolódva sokszorozzák meg eredményeinket a kerületben működő Nemzetiségi Önkormányzatok.
A kerekasztal résztvevőit dr. Kiss László polgármester és dr. Bots Dénes jegyző köszöntötte. Mint azt dr. Kiss László megnyitóbeszédében elmondta, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a többi kerülethez képest kimagaslóan támogatja az itt élő nemzetiségeket és az őket képviselő Nemzetiségi Önkormányzatokat, hiszen a normatív támogatás mellett, a nemzetiségek különböző programjainak megvalósulását is segíti, amikor arra lehetősége van. Ahogy a polgármester fogalmazott: Azzal ugyanis, hogy az önkormányzat támogatja a nemzetiségek kezdeményezéseit, mindannyian jól járunk. “A Békásmegyeri Piacon felállított bolgár ivókút, vagy Adam Mickiewitz lengyel költő szobra, melyet nemrégiben avattunk fel a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal, mindenki számára nyereséget jelent. Ezek a támogatások azonban – mint azt a polgármester kifejtette – csak akkor realizálódhatnak, ha azt van aki kezdeményezze. Az együttműködéshez ugyanis mindig két félre van szükség, ezért is hangsúlyozta a polgármester a proaktivitás fontosságát. “Hiszen azzal, hogy együttműködünk, egyúttal tapasztalatot cserélünk, tanulunk is egymástól.”
A köszöntők után a találkozón a nemzetiségi önkormányzatok képviselői a Polgármesteri Hivatal szakmai előadóinak, a HAT Alapítvány szakmai vezetőjének, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. igazgatójának előadását hallgathatták meg. A prezentációk után természetesen alkalom nyílt a hallottak megbeszélésére, illetve a saját működési jó gyakorlatok megosztására is.
A nemzetiségi kerekasztalt hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg, hogy kapcsolódva a szombaton megrendezett, színes kulturális programokat kínáló Nemzetiségi Naphoz, minden évben annak része legyen.
Bízunk abban, hogy a szakmai nap minden résztvevő számára tartogatott új információt és a tapasztalatcsere lehetőséget biztosít a további, még sikeresebb együttműködésekre is.