Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Együttműködési megállapodás a Svábhegyi Gyermekgyógyintézettel

2019. augusztus 30., 14:18

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a gyermek-szakellátás fejlesztésének érdekében a III. kerületi lakcímmel rendelkező gyermekek csecsemőkori csípőszűrésére és iskola előtt álló 6. életévüket betöltött gyermekek szemészeti szűrésére együttműködési megállapodást kötött az Óbudán működő Svábhegyi Gyermekgyógyintézettel.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának az elmúlt években több egészségügyi vonatkozású, alap- és szakellátás területét érintő fejlesztést sikerült elindítania, illetve befejeznie. Ezen fejlesztések közül kiemelkedik az Egészséges Budapest Program, amelynek keretin belül a kormány 5,1 milliárd forinttal támogatja a Szent Margit Rendelőintézet szakrendelőinek felújítását, az épületek korszerűsítését, az orvostechnikai és informatikai eszközök cseréjét.

A Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft. elsősorban a felnőtt lakosság számára nyújtja szolgáltatásait, azonban a felmerült igényekre reagálva évek óta ellátja egyes szakterületek tekintetében a hozzájuk forduló 18 év alatti gyermekeket is, mely éves szinten 4000-4500 beteget jelent. A legtöbb orvos-beteg találkozás gyermekellátás tekintetében a sebészet, fül-orr-gégészet, röntgen, labor, ortopédia, szemészet és bőrgyógyászat területén van.

Ennek figyelembevételével Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kerületi házi gyermekorvosokkal, illetve Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatával konzultálva megvizsgálta, mely orvos-szakmai területen indokolt a kerületi gyermek-szakellátást tovább bővíteni. Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete júliusi rendkívüli ülésén az előzetes igények felmérése után úgy határozott, hogy a kerületi gyermek-szakellátás fejlesztése érdekében a III. kerületi lakcímmel rendelkező gyermekek csecsemőkori csípőszűrésére és gyermekszemészeti ellátására együttműködési megállapodást köt a Svábhegyi Gyermekgyógyintézettel. Ez azt jelenti, hogy az eddig a Szent Margit Rendelőintézetben is elérhető két szűrést a szolgáltatás bővítése által több kerületi gyermek veheti igénybe, így várhatóan csökken az előjegyzési idő.

Az együttműködési megállapodás – amelyet Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és dr. Skorán Ottó, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet ügyvezető igazgatója írt alá- szeptember elsejétől lép hatályba, és a gyermekszakellátás, a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés szempontjából rendkívüli fontossággal bír.

“2007-ben, amikor a Szent Margit Kórház nehéz helyzetbe került, elkezdtük fejleszteni a Szent Margit Rendelőintézet különböző ellátásait. Illetve nagyjából ez idő tájt indult el egy, az Európai Unió által finanszírozott program, az Egészségolimpia, ebből nőtt ki az ‘Egészségkörút Óbudán’ elnevezésű helyi program. Mindkettő a prevencióra helyezte, illetve helyezi a hangsúlyt, ezt rendkívül fontosnak tartom: egészségünkért mi is felelősséggel tartozunk, amely felelősséget nem lehet az orvosokra és a gyógyszerészekre hárítani – kezdte beszédét Bús Balázs polgármester, utalva a szűrések jelentőségére. Hozzátette: nem könnyű új ellátást létrehozni úgy, hogy nincsen mellette állami finanszírozás, ezért nagy biztonságot jelent a kerületben élő gyermekes családok számára, hogy a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet a III. kerületben található és számos OEP által finanszírozott rendelést biztosít.

“Bízom benne, hogy az együttműködés keretében a jövőben tovább bővíthetjük majd a szolgáltatásokat – zárta beszédét a polgármester.

“Öt szakterületen vagyunk országos illetőségű intézmény, elsősorban a gyermekpulmonológia, a gyermekallergológia, fül-orr-gégészet, gyermekkardiológia, és a gyermekradiológiai vonalon kell ellátnunk országos szinten a betegeket – magyarázta dr. Skorán Ottó. Mint mondta: az öt fő szakterületen kívül 28 szakterületet magánorvosi rendelésben látnak el, és amikor kialakították az együttműködés koncepcióját, megvizsgálták, melyik rendelésre érkeznek nagy számban a betegek. A választott csecsemőkori csípőszűrés, valamint a szemészet ráadásul olyan területek, amelyek alapot adhatnak az egészséges felnőttkornak.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet az allergológia, valamint a gyermek tüdőgyógyászat területén több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A hajdani, a Svábhegyen levő, fekvőbetegeket ellátó kórházban több mint 50 éve halmozódó klinikai tudás és tapasztalat gyűlt össze, amelyet a jelenleg rendelőintézetként működő gyermek egészségügyi központ orvosai nemcsak generációról generációra adnak át, de folyamatosan fejlesztenek, frissítenek és újítanak. Bár az intézet neve épp a szakmai tudás megbecsülése jeléül az intézményi átalakulás és a III. kerületi Bokor utcába költözés után sem változott, együttműködve a kutatás – fejlesztés területével, a legújabb technikai eszközöket vezették be, és használják a diagnosztizálásban és a gyógyításban egyaránt.

További információ az egészségügyi intézmény szolgáltatásairól ITT  és ITT található.