Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az Otthon Budapesten városfejlesztési stratégiát

2021. április 30., 08:30

Karácsony Gergely főpolgármester aláírta az Otthon Budapesten – Integrált Településfejlesztési Stratégiát (ITS). A főváros hétéves városfejlesztési stratégiája új alapokra helyezi az esélyteremtő, zöld és nyitott Budapest fejlődését. Az európai uniós költségvetési ciklushoz igazodó, 2027-ig szóló stratégia számos olyan, már kidolgozott városfejlesztést tartalmaz, amelyeket akár az EU-s helyreállítási forrásokból is lehetne biztosítani.

Az Otthon Budapesten stratégia egy éves intenzív közös tervezési munka eredményeként új szemlélettel készült, amelynek középpontjában az emberek állnak. Ennek megfelelően az új városfejlesztési stratégia intenzív részvételiségi folyamattal készült, melyben a nyilvánosság számára a bekapcsolódást lakossági fórumok, összesen 8 tematikus online kérdőív, valamint a folyamatos tájékoztatást adó honlap biztosította. A szakmai és civil szervezetekkel több körben tartott közös munka eredményei hozzájárultak a stratégia kialakításához. A folyamatot Pest megye önkormányzata, a fővárosi kerületi önkormányzatok, valamint a szomszédos agglomerációs települések is figyelemmel kísérték.

Budapest 2019-ben megválasztott új városvezetése a zöld, esélyteremtő, demokratikusan működő város megvalósítására tett vállalást. Ez az a három fő cél, ami az új városfejlesztési stratégia összesen 48 projektjét meghatározza.

Az Esélyteremtő Budapest minden társadalmi réteg számára megfizethető lakhatást biztosít, a budapestiek egészségének és életkörülményeinek javítását vállalja. Például ilyen az Onkológiai program, amely a daganatos betegségek korai felismerését támogatja vagy az Elsőként Lakhatás mintaprojekt, amelynek célja a fedél nélkül élő hajléktalan emberek önálló lakhatásának a biztosítása, és sokoldalú, személyre szabott szolgáltatásokkal való támogatása a lakhatásuk megtartása érdekében.

A Zöld Budapest egy élhető és egészséges, értékőrző és értékteremtő, klímatudatos város feltételeinek megteremtését jelenti, ilyen projekt például a Pesti fonódó villamoshálózat megteremtése, aminek köszönhetően a nagy külvárosi lakótelepek közvetlen belvárosi kapcsolatot kapnának kényelmes és gyors, kötöttpályás villamosvonalakkal. Káposztásmegyer, Újpalota vagy például a Havanna-lakótelep is könnyebben elérhető lehet a környezetkímélő villamosvonalak kiépítésével.

A Nyitott Budapest egy olyan kezdeményező városkormányzás, ahol kulcsszerepet kap az együttműködés és az innováció. A Részvételi költségvetési programban az adott év költségvetési terveiben szereplő összegben a fővárosi lakosok által javasolt közcélú fejlesztések megvalósítása, ahol a projektek egy többlépcsős, átlátható folyamat mentén kerülnek kiválasztásra. A 2020-ban pilot jelleggel meghirdetett 1 milliárd forintos fejlesztési keretre három témában küldhettek be ötleteket a budapestiek (zöld Budapest, gondoskodó Budapest és a főváros egészét érintő fejlesztési ötletek), a kiválasztott ötletekről május közepétől lehet majd szavazni.