Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Elfogadták a kerület 2017-es költségvetését

2017. január 26., 18:40

A büdzsé által megalapozott fejlesztések mellett a képviselő-testület csütörtöki ülésén vezetői kinevezésről és gyorsabb internet elérés megteremtését célzó hozzájárulás megadásáról is döntött.

A képviselő-testület megszavazta Óbuda-Békásmegyer ez évi költségvetését. A kiadási főösszeg előirányzata 30.5 milliárd, a költségvetés jelentős fejlesztéseket tartalmaz.

Összességében növekszik a civil szervezetek támogatása, az önkormányzat intézményeinél dolgozók differenciáltan 20 és 30% közötti bérfejlesztésre számíthatnak. A közoktatásban (noha az iskolákat államosították) a korábbi évek gyakorlata szerint folytatódik az önként vállalt feladatok finanszírozása. A Keve utcai iskola udvarán rekortán borítású sportpálya épül, a Krúdy Általános Iskola udvarán pedig egy futópálya. Az iskolák és óvodák leromlott állapotú udvarait a szülők és pedagógusok bevonásával, közösségi tervezéssel újítják meg. Korszerűsítik az Óbudai Egyesített Bölcsődék Medgyessy Bölcsődéjét is. Folytatódhat a játszóterek felújítási programja és új játszótér is létesül az Ilonka utcánál. Itt a közeljövőben elkészülhetnek a kiviteli tervek, majd kezdődhet a kivitelezési árajánlatok gyűjtése.

A városrész kulturális nagyrendezvényei mellett a költségvetés a képzőművészeti, illetve a tematikus fotókiállítások megrendezésének forrását is tartalmazza, és lehetővé teszi az Óbudai Danubia Zenekar támogatásának növelését. Az előzetes tervek szerint új könyvtár nyílik az Ezüsthegy utcában.

Javulhat az egészségügyi ellátás színvonala: megkezdődik a háziorvosi rendelők felújítása, eszközbeszerzés keretében pedig új röntgen berendezéshez juthat a tüdőgondozó. A Szent Margit Rendelőintézet környezetét rendbe hozzák, barátságosabbá teszik, és a Csobánka téri rendelőt is felújítják.

Az egykori bányaterületen Mészkőpark néven új rekreációs időtöltésre nyílik lehetőség az idei fejlesztés nyomán. A Három Hegyek Egyesület kezdeményezését támogatva játszótér, pihenő és pingpongozási lehetőség előtt nyitnak teret, a Péterhegynél pedig két kutyafuttató is épül a nagy, illetve kisebb testű ebek számára. A Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatán az önkormányzat négy pályázatot is benyújtott. A projektek – a Holdudvar park, a Lékai bíboros tér, a Derű utcai park, illetve a Krúdy sétány fejlesztését célozzák – ezek mind közösségi tervezéssel lettek előkészítve.

A Szépvölgyi út Árpádfejedelem útja találkozásánál parkot alakítanak ki. Már elkészült a koncepció terv és az engedélyes terv mely a lakossági megvitatása után 2017-ben meg is valósulhat. Folytatódik a Flórián tér közösségi tervezése, és hamarosan kezdetét veszi a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér kialakítása a Heltai Jenő téren. A Mocsárosdűlőre új szabályozási terv készül. Az önkormányzat hat kerületrészre (Csillaghegy, Rómaifürdő, Remetehegy, Táborhegy, Testvérhegy és Aranyhegy) az új forgalomtechnikai tervet készített, melyet a lakosság is hamarosan megismerhet. 2017-ben Mocsárosdűlő és a Pók utcai lakótelep utcáinak forgalomcsillapítással kapcsolatos tervezésére is sor kerül.

A rászoruló óbudaiak számára idén is elérhető lesz a támogatott árú burgonya, és a korábbról ismert muskátli akció is folytatódik. A Családok Átmeneti Otthona épülete az elmúlt években nagyon leromlott. Régóta várt már felújításra, mely most teljesülhet. Ugyancsak lehetőség lesz a Derűs Alkony Gondozóház fejlesztésére.

Az aktív életmód kedvelői számára örömteli hír, hogy a közeljövőben elkészülő TVE pálya mellett az új uszodát is birtokba vehetik. A kerékpárosok által kedvelt Bike and Breakfast reggeli akció idén is folytatódik, az önkormányzat a kerékpározást a hivatali flotta bővítésével, mégpedig elektromos biciklik beszerzésével népszerűsíti. A közbiztonságot a térfigyelő rendszer további bővítése hivatott erősíteni.

Döntött a testület az Óbudai Egyesített Bölcsődék nyári nyitvatartási rendjéről is. A bölcsődéket minden évben nyáron bezárják egy rövid időre, annak érdekében, hogy a kizárólag ebben az időszakban elvégezhető felújítási és karbantartási munkálatokat el tudják végezni.

A szülőkkel, valamint a kerületi óvodákkal történt előzetes egyeztetés alapján az idei évben július 17-től augusztus 18-ig – 5 héten keresztül – zárva lesznek a bölcsődék. Ügyeletet Békásmegyeren a Víziorgona utcai Bölcsődékben (Víziorgona u. 1, Víziorgona u. 8.) és Belső-Óbudán a Szél utcai Bölcsődében, továbbá a Solymár utcai Bölcsődében biztosítanak.

A városatyák és az Óbudai Múzeum alkalmazotti közössége is egyhangúlag támogatta Népessy Noémi kinevezését a múzeum intézményvezetői posztjára. Népessy Noémit a már ebben a munkakörben megszerzett tapasztalata mellett, vezetői programja teszi alkalmassá a múzeumi vezetői feladatok ellátására.

A UPC Magyarország Kft. megkereste az önkormányzatot, hogy a III. kerület területén szélessávú optikai hálózatot építene ki, amelynek eredményeképpen szupergyors internetelérést, digitális televízió és digitális telefon szolgáltatást tudna nyújtani a kerület lakossága részére, légkábeles optikai hálózaton keresztül. A légvezeték-hálózat kiépítésének feltétele többek közt, hogy az önkormányzat a meglévő oszlopokon, a kerület közterületein a vonatkozó hatósági engedélyeket megadja. A testület ennek akadályát nem látta, döntött arról, hogy tulajdonosi hozzájárulást ad a beruházáshoz, azzal a kitétellel, hogy a UPC Magyarország Kft. semmilyen kötelezettséget nem keletkeztet a későbbiek során sem. Továbbá a cég a hálózatfejlesztéssel érintett közterületek igénybevételével arányos mértékben – beleértve a közterületek használati jogának korlátozását is – az önkormányzat részére 50 millió forint összegű egyszeri kártalanítást fizet.

2016 végére elkészült a kerület fakatasztere, amely során a fás szárú növények állapotfelmérése és a hozzá kapcsolódó beavatkozási terv is megfogalmazódott. A kerület fás szárú növényállománya növelésének érdekében azt a stratégiai irányt határozta meg az önkormányzat, hogy az élő fa nélküli fahelyeket új fákkal telepíti be, az életveszélyes kiszáradt fákat és tuskókat kivágja, egész évre vonatkozó fásítási programot hirdet, valamint a Mészkőpark meglévő növényállományát feldúsítja. Ennek során ebben az évben összesen 325 darab fa ültetése valósulhat meg. A kerületi önkormányzat a felhagyott művelésű Gölöncsér utca és Testvérhegyi lejtő által közrefogott 366 085 m2-es, és a Hidegkúti Nándor utca, Remetehegyi út, Máramaros út, Széphegy utca, Táborhegyi út által közrefogott 259 479 m2-es közparkban, illetve a Mocsárosdűlő területén javasolja a Fővárosnak a közpark kialakítását. Mindez több ezres nagyságrendű fa ültetését is eredményezheti.