Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Elhalasztják a kaszásdűlői fizetőparkolás bevezetését

2019. június 20., 16:17

A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása nyomán Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a fizetőparkolás bevezetésének elhalasztására kényszerül Kaszásdűlőn.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata lakossági igények nyomán történő kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése 2018. februárjában úgy döntött, hogy a kijelölt területet bevonja a fizető övezetbe és meghatározta a zónabesorolást is. Ezt követően a kerületi képviselő-testület is döntött a fizetőparkolás bevezetéséről, elkészültek a forgalomtechnikai tervek, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata beszerezte a fizetőparkolás üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúrát és megkötötte a vonatkozó megállapodásokat. A forgalomtechnikai kivitelezés és a parkolóórák telepítése után, 2019. június 3-án elindult a rendszer tesztelése a kijelölt területen.

Bár a Fővárosi Közgyűlés az 51/2018. (ll. 14.) Főv. Kgy. rendeletével elfogadta a kaszásdűlői díjfizető zóna bevezetését, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes 2019. májusi levélben arról tájékoztatta az óbudai önkormányzatot, hogy

a Főváros mégsem kívánja a fizetőparkolást bevezetni a tulajdonában és kezelésében lévő kaszásdűlői közterületeken.

Mivel a korábban meghatározott övezetben elszórtan, sziget-szerűen helyezkednek el a III. kerület és a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közterületek, ezért a fizetőparkolás bevezetése ebben a formában nem hozta volna a helyi lakosok által kívánt eredményt. A fővárosi tulajdonú, így ingyenessé váló várakozóhelyeken, különösképpen a Reviczky ezredes utca környékén, amelynek lakói elsőként kezdeményezték a terület fizetős övezetbe vonását, hatalmas túlterheltség lenne tapasztalható. Ez nem csillapítaná, hanem tovább fokozná a környéken lakók parkolási nehézségeit.

Tekintettel a megváltozott körülményekre, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviselő-testülete úgy határozott, hogy a Fővárosi Önkormányzat azon üléséig elhalasztja a kaszásdűlői várakozási övezetben a fizetőparkolás bevezetését, míg napirendre nem tűzik a szükséges együttműködési megállapodás tárgyalását.