Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Elhunyt Balázs Oszkár

2018. augusztus 18., 10:10

Életének 82. évében elhunyt Balázs Oszkár zenepedagógus, zeneszerző, hangszerkészítő, az alapfokú ütőhangszeres oktatás meghatározó alakja. Munkája elismeréseként 2016-ban Óbuda Kultúrájáért Díjat vehetett át.

Életének 82. évében elhunyt Balázs Oszkár zenepedagógus, zeneszerző, hangszerkészítő, az alapfokú ütőhangszeres oktatás meghatározó alakja. Munkája elismeréseként 2016-ban Óbuda Kultúrájáért Díjat vehetett át, 2017-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült.

Balázs Oszkár zenepedagógusként diákok százaival ismertette és szerettette meg az ütőhangszereket a Mókus utcai zeneiskolában. Számos felnőtt és gyermek együttes alakulását segítette. Egykori tanítványai közül nagyon sokan elismert, neves muzsikusokká váltak. Felnőtt tanítványaiból alapította meg a Budapesti Ütőegyüttest, amelynek művészeti vezetője volt, és amelynek nyomdokain később a világhírű Amadinda, majd a Talamba Ütőegyüttes is megalakult. Az 1970-es években megszervezte az Országos Zenepedagógiai Szakosztály ütőtagozatát és 1989 óta saját hangszerkészítő műhelyéből látta el professzionális ütőhangszerekkel a zeneiskolákat.

Tanítványa volt többek között Héja Domonkos, a Magyar Állami Operaház korábbi főzeneigazgatója és a világhírű, Kossuth- és Bartók–Pásztory-díjas Amadinda együttesből Bojtos Károly és Rácz Zoltán.

Nyugodjék békében!