Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Elkészült a Derűs alkony gondozóház felújítása

2017. október 3., 12:45

A felújítás során kicserélték a nyílászárókat, akadálymentesítették a főbejáratot, valamint megújult a terasztető.

Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény gondozóháza 1992-ben nyitotta meg kapuit a szociálisan és egészségügyi szempontból rászoruló időskorúak részére, 56 fő számára biztosítva átmeneti elhelyezést és szakértő gondoskodást. A bentlakásos formában működő intézmény épülete a 70-es években épült, a 90-es években felújított épület nyílászárói elhasználódtak, balesetveszélyesek, energetikai szempontból is sürgető a cseréjük. A felújítás során kicserélték a nyílászárókat, akadálymentesítették a főbejáratot, valamint megújult a terasztető. Az intézmény 55 millió forintból újult meg, a költségek egy részét a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt pályázaton elnyert összeg fedezte.

A korszerűsítés jelentősen csökkenti az intézmény fűtési költségeit, az akadálymentesítéssel egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a mozgásukban korlátozott gondozottak közlekedése. A felújításra és újonnan kialakításra kerülő szabadtéri közösségi terek növelik a gondozóház kényelmét, megfelelő védelmet biztosítva a napfény és eső ellen.

Bús Balázs polgármester egy holland filozófus gondolataival kezdte köszöntőjét, aki azt mondta: Az idős emberektől lehet megtanulni azt, hogy hogyan öregedjünk meg úgy, hogy közben fiatalok tudjunk maradni. A polgármester emlékeztetett: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának képviselő-testülete a szeptemberi ülésén fogadta el a Fischer Ágoston Szociális Programot, ami számos fejlesztést tartalmaz a szakterületen, mind a szolgáltatások, mind pedig az intézmények tekintetében.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő a III. kerület szociális elkötelezettségét hangsúlyozta: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata többször elnyerte már az Idősbarát Önkormányzat elismerést és ezt nem véletlenül kapta meg a kerület. Ebben a kerületben olyan törődéssel fordulnak az idősek felé, ami országszerte példamutató lehet. Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a Derűs alkony Gondozóház minta lesz más fővárosi intézmények számára, hiszen az átlagéletkor növekedésével egyre nagyobb szükség lesz hasonló gondozóházakra, amelyek komfortos ellátást tudnak nyújtani a társadalom rászoruló szépkorú polgárai számára.