Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen – Sok súlyos állapotú koronavírus-fertőzött életének megmentésére alkalmas

2021. április 23., 14:54

Az Óbudai Egyemen fejlesztették ki azt a tömeg-lélegeztetőrendszert, amely lehetővé teszi egyszerre 5, 10, 20 vagy akár még több ember lélegeztetését is. A rendszer táborokban, csarnokokban szintén üzemeltethető, és kórházi infrastruktúra hiányában is védi az egészségügyi dolgozókat. A projekt megvalósítása sok súlyos állapotú koronavírus-fertőzött életének megmentését teheti lehetővé világszerte.

Sok súlyos állapotú, hirtelen, gyorsan romló légzési elégtelenségben szenvedő, köztük koronavírusfertőzött beteg életét mentheti meg világszerte annak a magyar fejlesztésű csoportos lélegeztetőrendszernek a prototípusa, amelyet egy kutató-fejlesztő mérnökökből, orvosokból, fizikusokból és matematikusokból álló csapat dolgozott ki. A projekt célja olyan rendszer megalkotása volt, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, kritikus állapotú beteg egyszerre történő, személyre szabott lélegeztetésére lehet használni.

A tömeg-lélegeztetőrendszer ugyanis egyszerre sok páciens kevés orvosi személyzettel történő hatékony monitorozására ad lehetőséget. Emellett védi a szakszemélyzet egészségét azzal, hogy a kilélegzett levegőt a betegtől automatikusan elszállítja és megszűri.

Az Óbudai Egyetem tömeglélegeztetés-koncepciójának kidolgozásával egy teljesen új megoldás jött létre, amely hatékonyan használható járványhelyzetek – például koronavírus, madárinfluenza –, terrortámadások, illetve más katasztrófák esetén is. A projekt során megalkották a tömeg-lélegeztetőrendszer mobilizálható, könnyen szállítható prototípus-változatát is. A rendszer működésének tesztelése szintén megtörtént.

A „MassVentil projekt: tömeg-lélegeztetőrendszer ARDS betegek hatékony ellátásához” című fejlesztés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósult meg.

 

 

 

 

 

Fotó: Durbák György, Óbudai Egyetem