Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Elkészült három óbudai intézmény energetikai felújítása

2017. október 13., 08:26

A Mókus utcai és az Ágoston utcai óvodák, valamint az Óbudai utcai háziorvosi rendelő épületén elkészült a homlokzati- és tetőszigetelés, kicserélték a nyílászárókat és felszerelték a napelemeket is.

Bús Balázs polgármester, valamint a projektet irányító Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. és az Óbudai Vagyonkezelő NZrt. munkatársainak szakmai bejárásával zárult a fejlesztési program.

A három intézményben sok gondot okozott az, hogy a napsütéses nyári napokon a falakon belül megrekedt a meleg, illetve a téli hidegben csak nagy energiaveszteséggel érhették el a komfortos hőérzetet. Többek között ezekre a problémákra jelent megoldást az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának, valamint Magyarország Kormányának Széchenyi 2020 programja, melynek keretén belül az önkormányzat sikeresen pályázott és jutott a kivitelezéshez szükséges forráshoz. A KEHOP-5.2.9-16-2016-00087 azonosító számú projekttel megvalósult energetikai korszerűsítés során az épületek új homlokzati hőszigetelést és új nyílászárókat kaptak, illetve sor került tetőszigetelésre és napelemek telepítésére is. Az energetikai korszerűsítés által a nyári melegben csökken a belső hőmérsékleti terhelés, télen pedig kevesebb energia felhasználásával érhető el az optimális hőfok.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata köszöni a rendelő pácienseinek és szakembereinek, valamint az óvodákba járó gyermekek szüleinek és pedagógusainak türelmét és támogatását!

A projekt hivatalos sajtóközleménye

A Széchenyi 2020 program KEHOP-5.2.9 „Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára” elnevezésű európai uniós támogatás, valamint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata finanszírozásával, a III. kerületben két óvoda és egy rendelőintézet energetikai korszerűsítése valósulhatott meg. A projekt összköltsége 269 549 329 Ft, melyből 131 371 000forintot az európai uniós, vissza nem térítendő támogatás, 138 178 329 forintot pedig az Önkormányzat bocsátott rendelkezésre.

A projekt az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. gondozásában, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, melynek legfőbb célja a fűtési energiaigény csökkentése, az intézmények energetikai szempontból történő korszerűbbé tétele. A felújítás során az épületek homlokzatainak és lapostetőinek hőszigetelése, valamint a külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje történt meg. Az épületek tetején napelemes rendszerek kerültek telepítésére, így a fogyasztás egy részéhez szükséges energiát ezek fogják előállítani a beruházásnak köszönhetően.

A fejlesztés eredményeként a 2017-18-as telet már korszerűbb és komfortosabb körülmények között várhatják a gyerekek, a páciensek és a dolgozók.