Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Élőlánccal az óbudai Hajógyári-sziget fáiért

2020. július 4., 08:04

Július 8-án este fél héttől békés demonstrációt szervez az Óbudai Kutyások Egyesülete és a Hajógyári Kutyások közössége a nagyréten a kormány által tervezett gátépítés és fakivágások ellen. Az eseményen beszédet mond Dr. Kiss László polgármester a Hajógyári-sziget védelmében.

Az óbudai Hajógyári-sziget évtizedek óta hagyományosan a budapesti családok és a pihenni vágyók kedvelt pihenőhelye, ez került most veszélybe.

„A tét, hogy bebizonyítsuk a döntéshozóknak, hogy a Hajógyári-sziget háborítatlan csendjére szükségünk van!” – írja közleményében Óbudai Kutyások Egyesülete és a Hajógyári Kutyások közössége. – „Mondjuk el a döntéshozóknak, hogy nem kell gát a szigetre!”

A július 8-i esemény célja megvédeni a fákat, az ártéri erdőt, megvédeni a Hajógyári-szigetet, hogy maradjon az érintetlen, hiszen ezért szeretik a családosok, a nyugdíjasok, a gyerekek, a sportolók és a kutyások is!

Egyelőre annyit tudni, hogy a sziget ligeterdejének ötödét, 1000 (!) fát kellene kivágni a kormányzati tervek megvalósításához, a gát megépítése pedig szintén veszélyeztetné a környezetet.

A kutyás egyesületek békés demonstrációja jövő szerdán 18:30-kor lesz a nagyréten, ahol az összegyűlő kerületi és nem kerületi polgárok láncot alkotnak majd. A kör nagysága attól függ majd, hogy mennyien tekintik szívügyüknek Hajógyári-sziget érintetlenségét, és azt, hogy az továbbra is a budapestieké maradhasson.

Mivel Óbuda-Békásmegyer önkormányzata semmilyen tervet nem támogat, amelynek köszönhetően a kerületi vagy a fővárosi zöldfelületek csökkennének, Dr. Kiss László polgármester beszédet mond a demonstráción, hogy ismét hangot adjon a kerület elkötelezettségének a Hajógyári-sziget védelmében.