Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Előnyben a III. kerületiek

2019. december 3., 11:30

Lakossági jelzések alapján Óbuda-Békásmegyer Képviselő-testülete módosította a parkolási rendeletét: változatlanul hagytuk a kerületiek és az itt dolgozó közalkalmazottak kedvezményeit, de csökkentettük az ide beparkolók engedélyeinek számát. Az a célunk, hogy helyet biztosítsunk az itt élőknek, csökkentsük az autóval érkezők számát – és ezáltal a környezeti terhelést is.

A korábbi rendelet módosítása azért volt szükséges, mert a kerület útjai és parkolói olyan terhelés alá kerültek az elmúlt években, ami ellehetetlenítette a lakosok közlekedését és parkolását. Ráadásul a bérlői kedvezményes parkolási engedélyekkel tömegesen éltek vissza, munkavállalók kizárólag a kártya megszerzése érdekében jelentkeztek be kerületi tartózkodási helyre. Ennek következménye volt a megnövekedett gépjárműforgalom és a valóban életvitelszerűen itt lakók parkolásának ellehetetlenülése.

A korábbi mértékű bérlői kedvezmény biztosítása szinte egyedülálló, forgalomszabályozási okokból más fővárosi kerület sem teheti ezt lehetővé. A kedvezmény lehetősége az új szabályok szerint is megmarad, a mértéke valóban csökken, de például egy garázshely bérlésénél továbbra is lényegesen olcsóbb lesz.
A 2019. évre kiadott parkolási kártyák 2020. január 31-ig érvényesek. Az albérlőknek az általuk bérelt ingatlanba joguk van állandó lakcímre bejelentkezni, és ebben az esetben természetesen a lakossági várakozási kedvezménnyel élve évi 2540 Ft-ot kell fizetniük az engedélyért. Arra biztatjuk tehát a bérlőket és a bérbeadókat, hogy a következő két hónapban a bejelentkezéseket tegyék meg.

Fontosnak tartjuk, hogy mindezt átláthatóan és igazságosan valósítsuk meg, ezért megszüntetjük a több autóra kiadott úgynevezett biankó engedélyeket, az Önkormányzat pedig a stratégiai partnerek számára kiadott engedélyekről szóló szerződéseket nyilvánosságra hozza. Arra törekszünk, hogy Kaszásdűlő túlterheltségét is csökkentsük, ezért tárgyalásokat folytatunk a Fővárosi Önkormányzattal a parkolási rendszer kiterjesztése érdekében.

2019. december 9-től igényelhetők a jövő évi parkolási engedélyek, ennek részleteiről az Óbudai Parkolási Kft. az alábbi tájékoztatót tette közzé.