Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Éppen ma 100 esztendős

2016. január 19., 16:27

Otthonában, szerettei körében köszöntötte Bús Balázs polgármester Szitnyai Sándorné Morocza Rozáliát 100. születésnapja alkalmából. Rózsi néni jókedvét és egészségét családja gondoskodása, egy jó könyv és a kerti teendők segítenek megőrizni .

Leánykori nevén Morocza Rozália, azaz Rózsi néni 1916.01.19-én született Budapesten, második gyermekként. Bús Balázs polgármester virággal, emléklappal és 100 ezer forinttal köszöntötte az idős asszonyt.

DSC_6441A családtagjai körében ünneplő a Rózsi néni életének főbb állomásait megosztotta a polgármesterrel is. és előkerültek a családi fényképalbumok is. Ezeket lapozgatva felidézte gyermekkorát és azt, hogy sajnos édesapját korán elvesztette, de  mint mondta, édesanyja nagy szeretetben nevelte őt és is két testvérét. A 4 polgári elvégzése után néhány évig nyomdában dolgozott, ahol többféle munkakörben is kipróbálhatta magát. Ez idő tájt ismerte meg Szitnyai Sándort, akivel 1938-ban házasságot kötöttek. Egy évvel később világra hozta első gyermekét Györgyöt, majd  a következő évben Sándor fia is megszületett. Még ugyanebben az éveben a Zsófia utcába kötöztek, ahol még a mai nap is él. Rózsi néni ezután háztartásbeliként dolgozott, nevelte a gyerekeket, művelte a hatalmas kertjüket, ahol minden szükséges zöldséget, gyümölcsöt megtermelt a családnak. 1944-ben férje orosz hadifogságba került, és bár 5 évig egyedül kellett nevelnie a gyermekeket, férje 49-ben szerencsésen hazatért. 1994-ig boldogságban éltek, amikor is hosszú betegség után 1994-ben elveszítette férjét és egyedül maradt a családi házban. Gyermekei felnőttek, akik unokákkal is megajándékozták, sőt már három dédunokával is büszkélkedhet az idős asszony. Bár jó kedvét nem szegte a sok nehézség és állapota romlása, ma már fiai és gondozók segítenek neki a mindennapokban. Ideje nagy részét TV-t nézéssel, könyv és újság olvasással tölti. Amennyire ereje engedi levegőre megy, a kertben még most sokat foglalatoskodik.

Sok boldogságot és egészséget kívánva koccintottak a jubileumi évforduló alkalmából.

A köszöntésről szóló kisfilm ITT tekinthető meg.

DSC_6452