Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Érdemes ellenőrizni a TAJ-szám érvényességét

2020. január 10., 17:10

Év végén módosította a Parlament a társadalombiztosítási törvényt, a július 1-jei hatályba lépést követően szigorúbb ellenőrzésre lehet számítani. Az új szabályok szerint kötelezhető lesz az orvosi ellátás költségeinek megfizetésére, aki három hónapnyi elmaradásban van az egészségügyi járulék befizetésével. A legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

Július 1-jétől megváltoznak a térítésmentes egészségügyi ellátás feltételei. A legfontosabb változás, hogy szigorúbbak lesznek a járulékfizetés ellenőrzési szabályai, és a fizetés elmulasztásának következményei. Az új törvényi előírások szerint, aki három hónapig elmaradásban van a járulékai befizetésével, az kizárható a térítésmentes ellátásból, illetve kötelezhető az ellátás költségeinek megfizetésére. Ez utóbbi jelentős kiadásokat is jelenthet.

A szabályok nem változnak azok esetében, akik eddig is befizetések nélkül biztosítottak voltak. Ők a tanuló fiatalok, a nyugdíjasok, a rokkantak, gyermeküket gondozó kismamák, és mások, akik helyzetüknél fogva nem járulékfizetők.

Akik munkaviszonnyal rendelkeznek, vagy egyéni vállalkozók, azok járulékot fizetnek, ezáltal válnak biztosítottá. Akik a fenti kategóriák egyikébe sem tartoznak, azok havi 7750 Ft megfizetésével szerezhetnek jogot a térítésmentes ellátásra. Ennek módjáról az egészségügyben dolgozók szívesen nyújtanak felvilágosítást.

Jó tanács, hogy a befizetések nélkül is biztosítottakon kívül mindenkinek célszerű ellenőriznie, hogy valóban megtörtént-e a járulékainak a megfizetése például a munkáltatója által. Ezt az ügyfélkapuval rendelkezők néhány kattintással online megtehetik, de személyes ügyintézés keretében is megvalósítható.

Fontos tudni, hogy a gyógyító intézmények dolgozói  a részükre megküldött járulékfizetési  adatok alapján jelzik a lehetséges problémákat, ezért vitás esetekben nem velük, hanem a társadalombiztosítás hivatalaival vagy az adóhatósággal kell kapcsolatba lépni.

Miután az új szabályok az év közepétől lépnek életbe, a vitás esetek október hónapban fognak először felbukkanni. Addig tehát célszerű meggyőződni a biztosítotti jogviszony meglétéről, illetve teljesíteni a járulékfizetési kötelezettségeket.